Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко не варто сподіватися від влади на більше, ніж гроші?

Середа, 1 травня 2013, 18:06

Після рішення Європейського суду з прав людини Юлії Тимошенко максимум видадуть грошову компенсацію, вважає директор Інституту української політики Кость Бондаренко.

"Максимум, на що може сьогодні сподіватися Тимошенко, – на таку собі матеріальну компенсацію, що з нею так обійшлися (тримали під вартою з 5 серпня 2011 року до винесення вироку в "газовій справі")", - сказав він "Інтерфакс-Україна".

"Говорити про те, що це рішення ставить під сумнів вирок Тимошенко (у "газовій справі") не доводиться. ЄСПЛ не виносив жодних вердиктів за вироком Тимошенко", - нагадав експерт.

Бондаренко вважає, що рішення ЄСПЛ щодо Тимошенко має "формальний і символічний" характер.

"Не можна говорити про те, що Тимошенко виграла суд - вона виграла його лише частково і лише символічно", - сказав політолог.

Зі свого боку, сайт Тимошенко наголошує, що вона не вимагала у своїй скарзі до Європейського суду з прав людини призначити грошову компенсацію у разі визнання порушень її прав під час "газового" судового процесу. 

"Юлія Тимошенко вважає, що платники податків в Україні не повинні зі своєї кишені оплачувати безчинства прокурорів та суддів", - сказано у повідомленні. 

Раніше представник Тимошенко в ЄСПЛ Валентина Теличенко заявила, що у справі Тимошенко проти України компенсацію призначено не було.

Вона наголосила, що Тимошенко, як і інші політики з її уряду, зверталися до ЄСПЛ не для того, щоб отримати певну суму компенсації, "принциповим було визнання політичних мотивів кримінального переслідування, визнання політичних мотивів арешту".

Як відомо, ЄСПЛ встановив політичну мотивацію арешту Тимошенко у "газовій справі" і порушення її прав у зв'язку з арештом. Водночас ЄСПЛ більшістю голосів встановив, що порушення щодо ст. 3 (заборона на тортури) Європейської конвенції з прав людини не було. Відповідне рішення ЄСПЛ оголосив 30 квітня.

В України є три місяці для подання апеляції – протягом цього часу рішення ЄСПЛ не вважається таким, що набуло законної сили.

Раніше захисник Тимошенко Сергій Власенко заявляв, що після задоволення позову Євросудом спосіб відновлення прав позивача визначає сама країна. Втім, на його думку, відновити права Тимошенко після незаконного арешту можна, лише звільнивши її від відбування покарання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування