Незаконні оборудки з Росією щодо ГТС будуть скасовані - Яценюк

Середа, 1 травня 2013, 23:01

Голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк застерігає Росію від укладання з чинною владою України угод щодо нашої газотранспортної системи, обіцяючи скасувати їх.

"Ми хочемо партнерських стосунків, але зразу попереджаю, що після або строкових, або дострокових президентських виборів в Україні, після того, коли буде змінена влада, все повернеться на свої місця", - заявив він в інтерв’ю "5 каналу".

"Тому ми закликаємо наших російських партнерів не брати участь в будь-яких незаконних оборудках, які зараз проводяться чи то українським урядом, чи то українським президентом", - закликав Яценюк.

"Якщо вони підуть на те, щоб через незаконну приватизацію отримати право власності на українську ГТС – я вже зараз можу заявити, що це буде скасовано, і власність буде повернута", - пообіцяв лідер фракції "Батьківщина".

Він уточнив, що законом про приватизацію ГТС влада хоче вивести з переліку об’єктів, які не підлягають приватизації, всю українську газотранспортну систему та унікальні сховища, "і фактично вивести з приватизації всі об’єкти державної власності, які видобувають нафту й газ, і передати право щодо управління і розпорядження цими об’єктами від парламенту до Кабінету міністрів".

"Це шлях, як вкрасти залишки енергетичних активів України. Вони пішли фактично по білоруському сценарію, де Російська Федерація отримала повний контроль над білоруською газотранспортною системою", - запевнив Яценюк.

"Цей закон є неприйнятним", - наголосив він.

Яценюк нагадав, що свого часу з ЄС було підписано меморандум щодо модернізації української ГТС.

"Будь ласка, є українська ГТС, ми її модернізуємо разом із європейськими партнерами, якщо Росія хоче брати участь в цьому процесі – ми запрошуємо наших російських партнерів. Тільки власність залишиться українською! Експлуатуємо разом", - запропонував голова фракції "Батьківщина".

"Росіяни мають, напевно, таємні домовленості з українським урядом, щоб фактично через механізми чи то тіньової приватизації, чи то тіньової оренди стати власниками української ГТС. Ми категорично проти цього", - наголосив він.

"Для цього ми будемо зараз залучати наших європейських друзів… І сподіваюсь, що наші європейські партнери допоможуть, щоб Україна лишилася власником ГТС, щоб пройшла модернізація цієї ГТС, щоб експлуатація була з врахуванням, у першу чергу, українських інтересів", - сказав опозиціонер.

Оскільки просто блокування парламенту тут навряд чи допоможе, то, за словами Яценюка, "будуть напрацьовуватися різні механізми", зокрема – й вестимуть переговори з більшістю.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:16
фотоУ Львові за хабарі підробляли інвалідність військовозобов’язаним – ДБР
16:16
Понад 94% українців довіряють ветеранам, які повернуться з великої війни. Опитування
16:14
фотоУкраїна отримала 18 модульних мостів американської компанії Acrow
16:12
відеоПерші хвилини після ракетної атаки РФ на Дніпро потрапили на бодікамери поліції
16:06
Одещина знову зазнала ракетного удару РФ: є пошкодження інфраструктури та поранений
16:02
фотоЗ’явилися супутникові знімки наслідків ракетних ударів ЗСУ по аеродрому "Джанкой"
15:42
Какао б'є нові рекорди: ціни перетнули межу в 11 тисяч доларів
15:31
ФОТО"Я зворушений підтримкою українців". Режисер "20 днів у Маріуполі" привіз Оскар в Україну
15:30
Іран не планує відповідати Ізраїлю після останньої атаки – ЗМІ 
15:08
ФОТОПрезидент розписався на легендарній стелі Донецької області, яку раніше зафарбували активісти
Усі новини...