"Батьківщина" вимагає виконання рішення Євросуду по Тимошенко

Четвер, 2 травня 2013, 16:56

У "Батьківщині" вимагають від влади виконати рішення Європейського суду з прав людини і звільнити Юлію Тимошенко.

Про це йдеться у заяві прес-служби партії "Батьківщина" у відповідь на коментарі міністра юстиції Олександра Лавриновича.

"Євросуд з прав людини 30 квітня цього року визнав, що суддя Кірєєв арештував Юлію Тимошенко незаконно, на підставі суддівського свавілля", - наголошується у заяві прес-служби партії.

"При ухваленні рішення щодо Тимошенко  (Кірєєв) взагалі не керувався законодавством та діючим на той час КПК, а також порушив Європейську конвенцію з прав людини, яка є частиною національного законодавства", - додали в документі.

У "Батьківщині" підкреслюють, що "захист лідера опозиції неодноразово наголошував, що дії Кірєєва протирічать українському законодавству та міжнародним конвенціям".

"ЄСПЛ визнав, що суд у "газовій справі" був політично вмотивованим і взагалі не базувався на вимогах як українського, так і міжнародного законодавства. Захист завжди наголошував, що у випадку з Тимошенко влада взагалі не керувалася і не керується законами", - зазначається у документі.

У прес-службі підкреслюють, що Тимошенко у своїй скарзі "не вимагала ніяких компенсацій, щоб позбавити владу можливості маніпулювати у питанні виконання рішення ЄСПЛ".

"Захист Тимошенко та лідер опозиції, звісно, могли виставити багатотисячні претензії до влади, яка порушила права Юлі Тимошенко, однак навмисно цього не робили, щоб у влади не було підстав для відговорок",- йдеться у заяві.

У прес-службі нагадують міністру юстиції Олександру Лавриновичу, що окрім додаткових загальних заходів при виконанні рішень ЄСПЛ, треба застосовувати додаткові індивідуальні заходи.

"У ст. 10 Закону про виконання рішень європейського суду чітко зазначено, що додатковий індивідуальний захід - це повернення людини у стан, у якому вона перебувала до порушення її прав. Тому партія "Батьківщина" вимагає повернути Юлію Тимошенко у стан, у якому вона перебувала до винесення Кірєєвим свавільних та незаконних рішень та звільнити лідера опозиції", - зазначають у "Батьківщині".

У заяві наголошується, що "навіть розглядаючи питання по ст. 3 Європейської Конвенції, ЄСПЛ визнав, що були порушені принципи вимог національних законів".

"І наостанок. У Європейському суді розглядався лише перший епізод скарги. Усе інше, у тому числі і тортури щодо Юлії Тимошенко, розглядатимуться під час розгляду "великої скарги", - йдеться у заяві.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...