Представник ЄСПЛ: Тимошенко вже не в ситуації, яку аналізував суд

Вівторок, 7 травня 2013, 10:11

Виконання рішення суду у справі екс-прем'єра Юлії Тимошенко має розглядатися у діалозі Комітету міністрів Ради Європи з українською владою.

Про це заявив офіційний представник Європейського суду з прав людини, директор Загальних служб ЄСПЛ Родерік Лідделл (Roderick Liddell), передає "Інтерфакс-Україна".

"Я думаю, що шлях розуміння рішення ЄСПЛ лежить в розумінні того, що арешт був незаконним, і відноситься до досудового затримання. Але пані Тимошенко більше не утримується під досудовим арештом", - зазначив він.

"Вона знаходиться в іншій ситуації, так як утримується під вартою після винесення обвинувального судового вироку. Таким чином, вона вже не в ситуації, яка розглядалася судом, а це - досудове утримання під вартою", - сказав Лідделл.

Так він прокоментував заяви про необхідність негайного звільнення Тимошенко після рішення ЄСПЛ від 30 квітня 2013 року.

При цьому представник ЄСПЛ зміг сказати, як саме має бути виконано це рішення.

"Я не можу робити якісь висновки щодо рішення суду. На цьому етапі питання щодо того, як краще виконати рішення, відноситься до Комітету міністрів Ради Європи, і буде вирішуватися в діалозі з українською владою", - констатував Лідделл.

Як відомо, 30 квітня ЄСПЛ визнав незаконність арешту Тимошенко, але не знайшов порушення прав щодо її скарги на застосування катувань.

У той же час юристи та політики по-різному інтерпретували, чи встановив суд політичну мотивацію арешту.

11 жовтня 2011 року Печерський райсуд Києва засудив Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 році.

Вона була заарештована під час судового процесу 5 серпня 2011 року. Відбуває покарання у Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування