Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європа запевняє, що реверс газу в Україну законний

Вівторок, 7 травня 2013, 11:01

Єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Оттінгер заявляє про повну законності реверсних поставок газу з Європейського Союзу в Україну.

Про це він заявив в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна", коментуючи звинувачення, висунуті "Газпромом" на адресу України про незаконність таких поставок.

"З точки зору європейського законодавства ми можемо сказати, що в рамках ЄС і Енергетичного співтовариства газ може текти вільно. Ніщо не заважає державам-членам ЄС встановити фізичні двонаправлені потужності з країнами - не членами ЄС і продавати газ за межами ЄС", - сказав єврокомісар.

Оттінгер також стверджує, що і віртуальні зворотні потоки абсолютно відповідають правилам ЄС і Енергетичного співтовариства.

"Вони є одним із способів оптимізації поставок і торгівлі газу в рамках внутрішнього ринку ЄС (і Енергетичного співтовариства), і можуть реалізовуватися як свопи між різними покупцями", - пояснив він.

У цьому зв'язку європейський комісар привів у приклад те, як аналогічні поставки були реалізовані в Польщі на трубопроводі Ямал-Європа.

Він також заявив, що ЄС продовжує наполягати на тристоронньому форматі газотранспортного консорціуму з управління українською ГТС, стверджуючи, що це в інтересах усіх зацікавлених сторін - Києва, Москви і Брюсселя.

"У майбутньому української ГТС зацікавлені три сторони, а саме - Україна, Росія та ЄС. Постачання російського газу до ЄС як і раніше, головним чином, йде транзитом через Україну", - зазначив він.

"З 138 мільярдів кубометрів газу, які були експортовані в Європу в 2012 році, близько 84 мільярдів кубометрів пройшли транзитом через Україну. Тому ми повинні всі разом обговорити стурбованості кожної зі сторін і намагатися знайти оптимальні, взаємовигідні рішення, ніж та чи інша сторона просуває двосторонній підхід, який виключає одну із зацікавлених сторін", - заявив він.

Відповідаючи на питання про інші можливі форми співробітництва по українській ГТС, враховуючи раніше заявлену позицію Росії про двосторонньому формату, Оттінгер знову підкреслив, що і це повинно обговорюватися трьома зацікавленими сторонами, а саме "між Україною, Росією та ЄС з урахуванням суверенних інтересів України".

"ЄС готовий продовжувати надавати сприяння участі зацікавлених компаній Євросоюзу", - додав європейський комісар.

Коментуючи висловлювання російського президента Дмитра Медведєва про те, що Москва може взяти участь у тристоронньому консорціумі з управління українською ГТС, якщо Київ відмовиться від правил ЄС у галузі енергетики, Оттінгер заявив: "Ми вважаємо, що правила, які в даний час імплементуються Україною у контексті її членства в Договорі про Енергетичне співтовариство, дозволять створити відкритий, прозорий і конкурентний енергетичний ринок в Україні".

Він уточнив, що такий ринок "буде корисний Україні з точки зору енергетичної безпеки, а також Європейського Союзу і Росії, зокрема, для забезпечення надійності транзиту російського газу до країн ЄС".

"Ми вважаємо, що прагматичне рішення для забезпечення прозорого і недискримінаційного управління українською ГТС може бути знайдено в рамках членства України в Енергетичному співтоваристві", - резюмував єврокомісар.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:53
Threads має вже 150 млн користувачів на місяць: менше, ніж планував Цукерберг
17:52
Мінекономіки відкрило грантову програму на 1 мільйон доларів для підприємниць
17:51
Приватбанк завершив перший квартал із чистим прибутком у 14 мільярдів
17:51
Піхотна снайперка Білозерська про шлях від добровольця до офіцера ЗСУ, жінок на війні та особливості роботи марксмена
17:47
Росіяни поцілили біля залізничного вокзалу в Балаклії на Харківщині: семеро постраждалих
17:37
Порносайт для котів: зоозахисники в оригінальний спосіб закликали стерилізувати тварин
17:30
Світові продажі Toyota вперше перетнули позначку у 10 мільйонів авто за рік
17:21
відеоУ передмісті Херсона дрони росіян атакували рятувальників: двоє поранених
17:06
фото15 років тюрми отримав російський агент "Лексус", який шпигував на Харківщині
17:06
В якій європейській країні діти найбільше зловживають алкоголем – дослідження
Усі новини...