ЗМІ: Найбільше шансів стати главою ЦВК у двох протеже ПР

Вівторок, 4 червня 2013, 08:25

Найбільші шанси зайняти пост глави Центрвиборчкому мають член комісії Михайло Охендовський і секретар Центрвиборчкому Тетяна Лукаш.

Про це пише Комерсант-Україна з посиланням на джерела у ЦВК.

Обоє вони підтримують позицію Партії регіонів при голосуваннях у комісії.

"Якщо судити сугубо за професійними якостями, то шансів все-таки більше в Михайла Охендовського. Залишається відкритим питання, чи вдасться членам комісії залишитися незалежними у своєму виборі, не піддатися на всі телефонні дзвінки, угоди й рекомендації, які будуть звучати зі сторони боку",— заявив один зі членів Центрвиборчкому на правах анонімності. 

Необхідно відзначити, що семирічний строк повноважень обох названих кандидатів закінчується в 2014 році.

Якщо зараз ЦВК удасться уникнути масштабної ротації, то все одно до чергових президентських виборів його склад потрібно буде суттєво обновити, після чого знову провести вибори голови комісії. 

Як відомо, напередодні президент Віктор Янукович вніс подання на звільнення з посади глави ЦВК Володимира Шаповала й запропонував заповнити вакансію призначивши членом ЦВК доктора юридичних наук, професора Олександра Копиленка.

Опозиція вже заявила, що подання президента направлено з порушенням законодавства. Згідно із законом про Центрвиборчком, глава держави, визначаючи кандидатуру члена ЦВК, зобов'язаний "ураховувати пропозиції депутатських фракцій і груп, створених у поточному скликанні Ради". 

"Президент мав провести консультації з лідерами фракцій. Консультацій не було, тому ми просто не мали можливості подати свої пропозиції, і вони не були враховані",- розповів ударівець Валерій Карпунцов.

Джерело в "Батьківщині" також заявляє, що фракція не погодиться з ротацією й буде протидіяти як призначенню Копиленка, так і відставці пана Шаповала. 

УДАР наполягає на повній ротації складу комісії.

"Хтось має відповістити за те, що ЦВК украла в опозиції п'ять мандатів, не встановивши переможця в п'ятьох мажоритарних округах. У ЦВК наполягають, що тут не може бути індивідуальної відповідальності, оскільки це колегіальний орган. Що ж, нехай буде колективна відповідальність",— пояснив Карпунцов. 

Як відомо, Лукаш курувала три округи з п’яти проблемних.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...