"Свобода" претендує мати двох своїх представників у ЦВК

Вівторок, 4 червня 2013, 13:34

"Свобода" претендує на обрання двох своїх представників членами Центральної виборчої комісії.

Про це заявив журналістам член парламентської фракції "Свобода" Олег Махніцький, повідомляють "Українські новини".

Депутат зазначив, що ЦВК складається зі 15 членів, і логічно було б не менше 7 місць віддати представникам опозиції.

При цьому, за його словами, у тому випадку, якщо влада претендуватиме на посаду голови ЦВК, опозиції повинно відійти 8 місць членів комісії.

Махніцький наголосив, що цей принцип був дотриманий при попередньому формуванні ЦВК, коли Партія регіонів була в опозиції та разом із іншими опозиціонерами отримала 8, тобто більшість місць у ЦВК, а голова комісії був представником влади.

"У тому випадку, якщо навіть буде поставати питання про 7 членів комісії для опозиції, то "Свобода" повинна мати як мінімум 2 своїх членів ЦВК", - зазначив він.

Махніцький повідомив, що у "Свободи" вже готові кандидатури на посаду членів ЦВК, але відмовився назвати їхні прізвища, бо остаточне рішення партія ще не ухвалювала.

При цьому "Свобода" виключає своє голосування за призначення нового члена ЦВК без урахування її представництва в комісії.

"Якщо буде в такому вигляді, як зараз воно подається (подання про призначення члена ЦВК), ми голосувати не будемо", - заявив Махніцький.

"Тому що без урахування нашого представництва у ЦВК ми за будь-яку кандидатуру, не мається на увазі конкретно (Олександр) Копиленко, а взагалі за будь-яку кандидатуру, яка буде внесена без урахування нашого представництва у ЦВК, ми голосувати не будемо", - сказав він.

Махніцький наголосив, що президент Віктор Янукович не проводив консультації з фракціями перед поданням кандидатури нового члена ЦВК, як вимагає законодавство, – і для "Свободи" стало несподіванкою подання щодо Копиленка.

Депутат також сказав, що "Свобода" виступає за паритетне представництво опозиції й влади у ЦВК і за зменшення кількості членів комісії, бо немає необхідності в аж 15 членах ЦВК.

"Ми зараз разом із Князевичем ("Батьківщина") працюємо над змінами до закону про ЦВК. Ми вважаємо, що має бути рівна парна кількість членів ЦВК – 6 або 8, із яких половина буде представниками влади, половина – опозиції. Так буде паритет", - сказав він.

За словами Махніцького, завдяки цьому не можна буде узурпувати більшість у ЦВК і доведеться з усіх питань досягати компромісу, а значить – ухвалювати рішення, вигідні не одній політичній силі, а такі, які влаштовуватимуть усі сторони.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування