Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рада не взяла до відома доповідь Лутковської

Середа, 5 червня 2013, 14:33

Верховна Рада не підтримала проект постанови про щорічну доповідь уповноваженого ВР із прав людини про дотримання та захист прав і свобод людини в Україні.

За нього проголосували 130 із 357 депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Проект постанови передбачав узяти до відома доповідь омбудсмена Валерії Лутковської про дотримання й захист прав і свобод людини в Україні у 2012 році, а також рекомендації органам влади розглянути висновки омбудсмена та вжити відповідних заходів щодо поліпшення стану забезпечення прав і свобод людини в Україні.

Після презентації Лутковською своєї доповіді з трибуни парламенту депутат "Батьківщини" Андрій Шевченко висловив обурення тим, що в ній немає аналізу ситуації з вибірковим правосуддям в Україні, свободою слова й доступом до інформації, а також проблем із правами виборців і правами національних меншин.

Крім того, він розкритикував доповідь за те, що в ній не згадано про порушення прав колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко та екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка при розгляді судами справ проти них, при тому що рішення про незаконний арешт Луценка Європейський суд із прав людини виніс саме у 2012 році.

"Як сталося так, що в доповіді уповноваженого з прав людини жодним словом не згадуються Юлія Тимошенко і Юрій Луценко?", - поцікавився Шевченко.

"Є рішення Європейського суду з прав людини, які нині ігноруються українською владою, криком кричать про це міжнародні організації, але у вашому звіті на 267 сторінках жодного разу це не згадується", - наголосив опозиціонер.

Шевченко сказав Лутковській: "Від вас чекали простих слів, що головний порушник прав людини в цій країні - це влада".

У свою чергу, його колега по фракції Олександра Кужель теж наголосила, що у доповіді не згадуються справи Луценка й Тимошенко.

На її думку, це дає підставу припустити, що омбудсмен ігнорує низку важливих суспільних питань і тому є підстави для її відсторонення із займаної посади.

Кужель також передала Лутковській звернення трьох опозиційних фракцій ВР із проханням сприяти звільненню Тимошенко через звернення до президента.

Лутковська ж пояснила, що її виступ – лише презентація доповіді, а з повним її текстом можна ознайомитися на сайті уповноваженого. Омбудсмен також сказала, що її доповідь стосувалася системних проблем в Україні і виключно за 2012 рік.

Разом з тим омбудсмен зазначила, що з окремих питань, які не згадуються в доповіді, її офіс готує спеціальні доповіді, з якими вона ще виступить у парламенті згодом. Зокрема, за її словами, готуються доповіді про превентивний механізм щодо стану національних меншин в Україні, а також про доступ до публічної інформації.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:36
У Держдепі пояснили, чому США не оголошували про постачання ATACMS Україні
09:32
Ціни на нафту зросли на тлі побоювань ескалації конфлікту на Близькому Сході
09:30
Європарламент вважає, що Угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
09:25
відеоНе встиг випустити жодної ракети: Сили оборони спалили російський "Бук-М1"
09:24
У США заявили, що Китай "обрав сторону" і не претендує на нейтралітет у війні РФ проти України
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
08:43
Навіщо на фронті потрібні засоби РЕБ, чому їх критично не вистачає, чим це загрожує військовим
Усі новини...