Росія є пріоритетом - Янукович

Четвер, 6 червня 2013, 10:14

Відносини з Росією є пріоритетним напрямом зовнішньої політики України.

Про це йдеться у щорічному посланні президента Віктора Януковича до Верховної Ради, яке опубліковане на офіційному сайті президента.

"Україна і Росія є незалежними суб’єктами міжнародного права, провідними державами пострадянського простору, від взаємного розуміння та партнерських відносин між якими залежить стабільність не тільки в регіоні, а й на континенті загалом", - вказує він.

"Російська Федерація є стратегічним партнером України, з яким наша країна поглиблює співпрацю в усіх площинах міжнародного життя. Відносини з РФ є пріоритетним напрямом зовнішньої політики Української держави", - уточнив Янукович.

Президент зазначає, що "головною метою українсько-російського стратегічного партнерства є забезпечення модернізаційного розвитку обох країн".

"Це передбачає не тільки потужну співпрацю в економічній сфері, а і взаємодію в політичній та безпековій сферах на принципах взаємного партнерства", - заявив він.

"Україна усвідомлює значення російського чинника у власній внутрішньополітичній ситуації та зовнішньополітичній діяльності, фактичну на сьогодні безальтернативність широкого співробітництва з РФ, що визначається критичною залежністю української економіки від російських енергоносіїв, значними обсягами товарообігу і традиційними ринками збуту української продукції, спільністю культурно-інформаційного простору, гуманітарними

зв’язками й іншими чинниками", - зазначає Янукович.

"В українських інтересах активно розвивати стратегічний характер українсько-російських відносин за умови взаємної поваги та врахування інтересів обох країн, обопільної здатності йти на компроміс, взаємної підтримки з урахуванням інтересів третіх країн – наших партнерів", - уточнив він.

"Проявами солідарності на шляху стратегічного партнерства може бути спільна боротьба з тероризмом, об’єднання зусиль у встановленні міцного громадянського миру в конфліктних регіонах, надання гарантій або взяття на себе відповідальності як гаранта за дотримання миру та стабільності в регіоні", - підсумував президент.

"Нині центральним пунктом переговорів є перегляд чинного контракту 2009 р., зокрема щодо зміни формули ціноутворення на імпортований російський газ", - уточнює Янукович.

"Товарообіг між Україною і РФ у 2012 році становив понад 51 мільярд доларів, що поступається показнику 2011 року, коли товарообіг становив понад 55 мільярдів. Це вимагає пошуку нових форм співробітництва й активізації економічних відносин", - заявив він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News