Янукович хоче "особливих відносин" із Митним союзом без втрати ЄС

Четвер, 6 червня 2013, 10:35

Україна зацікавлена у формуванні "особливих відносин" із Митним союзом, насамперед із Росією, при незмінності курсу на інтеграцію до Європейського Союзу. 

Про це йдеться у Щорічному посланні президента Віктора Януковича до Верховної Ради, розміщеному на сайті глави держави.

"Обравши європейський напрям розвитку як головний, Українська держава не зменшує увагу до євразійського напряму як важливої сфери національних інтересів", - сказано в ньому.

"Не є секретом, що пошук Україною власного бачення та підходів до співробітництва з Митним союзом Російської Федерації, Білорусі та Казахстану не завжди знаходить належну підтримку у партнерів", - визнає Янукович.

Разом з тим, наголошує він, "питання участі України у Євразійському інтеграційному проекті мають вирішуватися із урахуванням зобов’язань нашої держави відповідно до Протоколу про вступ до СОТ та проекту Угоди про асоціацію з Європейським Союзом".

"Водночас ми розглядаємо підписану наприкінці 2011 р. Угоду про зону вільної торгівлі СНД як важливий і суттєвий крок уперед у подальшому розвитку торгово-економічного й науково-технічного співробітництва між Україною та РФ", - заявляє Янукович.

"Україна розглядає цю Угоду як реальний крок у справі подолання торгових обмежень, хоча наявність численних вилучень істотним чином знижує її ефективність", - пояснює президент.

"Конструктивний пошук взаємоприйнятного режиму торговельно-економічних зв’язків України з країнами Митного союзу, передусім із Російською Федерацією, який дозволив би зберегти обсяги торгівлі та реалізовувати спільні виробничі проекти, є нагальним і важливим завданням української влади", - наголошує він. 

На думку Януковича, "інтеграційні процеси на пострадянському просторі є проявом загальносвітової тенденції зростання кількості регіональних інтеграційних об’єднань і торгових союзів".

"Україні важливо повноцінно включитися у ці процеси, запропонувавши власне бачення розвитку своїх відносин із країнами Митного союзу в умовах створення Єдиного економічного простору та формування Євразійського союзу – з одного боку, та незмінності власного курсу на інтеграцію до Європейського Союзу – з іншого", - запевняє він. 

"Україна зацікавлена у формуванні нової моделі стосунків з Митним союзом, що передбачатиме "особливі відносини" у сферах взаємного інтересу", - заявляє президент. 

За його словами, "національні інтереси України полягають у збереженні і стратегічних стосунків із партнерами, і диверсифікованості та багатовекторності зовнішньоекономічної співпраці".                         

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування