Янукович пропонує застосовувати санкції до депутатів і призначити наглядачів

Четвер, 6 червня 2013, 11:23

Президент Віктор Янукович вважає за доцільне ввести відповідальність для депутатів за порушення деяких норма регламенту.

Про це йдеться у його щорічному посланні до Верховної Ради.

"Практика свідчить, що його норми в частині депутатської етики не виконуються належним чином", - сказано в посланні.

"Норми Регламенту в частині депутатської етики встановлюють відповідальність лише за вчинення окремих дій (виголошення образливих висловлювань), тоді як вчинення інших порушень (перешкоджання проведенню засідань, виведення з ладу системи голосування, позбавлення головуючого можливості ведення засідання) узагалі не передбачає будь-якої відповідальності", - сказано в повідомленні.

"Законодавством визначено лише норми етичної поведінки на засіданнях парламенту і не врегульовано поведінку депутатів поза його межами", - сказано в посланні.

Як недолік в посланні зазначається, що "контроль за дотриманням правил етики депутатами здійснюють самі депутати (члени відповідного комітету Верховної Ради України)" і запропонував утворення незалежного органу, який би здійснював контроль за дотриманням правил етики депутатами.

До того ж Янукович пропонує ввести санкції до депутатів.

Щодо міграції депутатів з фракції у фракцію, Янукович пропонує ввести до Регламенту норми, відповідно до яких вихід чи виключення депутата із фракції є підставою для його відкликання з посад у комітетах, інших органах ВР України".

Крім того, Янукович торкнувся і питання недоторканності.

"Депутатам новообраної Верховної Ради необхідно визначитися, чи доцільно запроваджувати дозвіл на затримання депутата на місці скоєння злочину або на період проведення слідчих дій, не пов’язаних з обмеженням свободи пересування депутата, чи обмежувати депутатський імунітет лише у разі скоєння тяжких злочинів.", - сказано в посланні.

Наразі будь-які слідчі дії щодо депутата неможливі без попереднього дозволу ВР України.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування