Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Закону про місцевий референдум хоче від Ради президент

Четвер, 6 червня 2013, 11:47

Президент Віктор Янукович відзначає важливість ухвалення законопроекту про місцевий референдум у другому читанні у Верховній Раді.

Про це йдеться у Щорічному посланні президента Віктора Януковича до Верховної Ради, розміщеному на сайті глави держави.

"Після ухвалення закону "Про всеукраїнський референдум" у листопаді 2012 року маємо серйозні теоретичні та практичні проблеми, пов’язані зі звуженням змісту і обсягу конституційного права громадян України на участь у місцевому референдумі", - констатує він.

Президент нагадує, що статтею 92 Конституції передбачено, що питання проведення виборів і референдумів регулюється виключно законами України.

"Після втрати чинності законом "Про всеукраїнський та місцеві референдуми" 1991 року нехай і застарілий, недосконалий, однак існуючий правовий механізм місцевих референдумів втрачено", - нарікає він.

"Тому важливим є ухвалення у другому читанні Верховною Радою законопроекту про місцевий референдум", - заявляє Янукович.

Крім того, додає президент, Координаційна рада з питань розвитку громадянського суспільства запропонувала профільному комітету Верховної Ради спільно з комісією Конституційної Асамблеї і Національним конгресом місцевого самоврядування скласти план необхідних першочергових заходів щодо створення належної системи місцевої демократії.

Це пропонується зробити на основі низки документів.

Президент також інформує, що експертами інститутів громадянського суспільства вже розроблена Біла книга громадянської участі у процесі прийняття рішень на місцевому рівні (Проект "Громадяни і держава: розвиток партнерства для ефективного врядування в Україні" Лабораторії законодавчих ініціатив).

Також є різні ідеї залучення громадян до ухвалення рішень на рівні місцевого самоврядування (матеріали проекту "підвищення спроможності форм залучення громадян до прийняття управлінських рішень на місцях" Українського незалежного центру політичних досліджень), зазначається у посланні.

Президент також відзначає світову тенденцію до запровадження механізмів "зеленої демократії", що передбачає доступ до інформації та участі громадськості у прийнятті рішень стосовно довкілля тощо, а також розвиток громадського руху проти кліматичних змін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...