Європа закликає швидко відновити суддю, звільненого кнопкодавством

П'ятниця, 7 червня 2013, 16:51

Українська влада має відновити суддю Верховного суду Олександра Волкова на посаді "в найкоротші терміни".

Про це йдеться у рішенні Комітету міністрів Ради Європи, яке було прийнято за результатами розгляду виконання Україною винесеного у справі Волкова рішення Європейським судом з прав людини (ЄСПЛ).

Засідання Комітету міністрів відбулося 4-6 червня в Страсбурзі.

Як відомо, ЄСПЛ прийняв рішення про відновлення Волкова на посаді судді Верховного суду України від 9 січня нинішнього року. У рішенні суд дійшов висновку, що його звільнили у Верховній Раді за допомогою неособистого голосування.

"Комітет зазначив, що стосовно зобов'язань (з боку України) виконання конкретних заходів, окремі вказівки були зроблені Судом (ЄСПЛ) у відповідності зі ст.46 Конвенції (з прав людини), згідно з якою держава-відповідач має забезпечити відновлення заявника на посаді судді Верховного суду в найкоротші терміни", - йдеться в рішенні.

У цьому зв'язку Комітет запросив у української влади "негайно надати інформацію про заходи, вжиті та (або) передбачені для досягнення цієї мети, з тим, щоб дозволити Комітетові оцінити прогрес, досягнутий в цьому напрямі, на черговому засіданні, яке заплановане на вересень нинішнього року" .

У рішенні також зазначається, що Комітет "підкреслює" висновки ЄСПЛ про те, що "дана справа розкриває серйозні системні проблеми щодо функціонування українського правосуддя", а також необхідність проведення термінових і складних загальних заходів, спрямованих на усунення проблем.

"У зв'язку з цим Комітет запросив у української влади надати якомога швидше план дій, де будуть викладені загальні заходи, вжиті та (або) передбачені у зв'язку з висновками суду, а також конкретні терміни їх прийняття", - йдеться в рішенні.

Крім того, для виконання цієї мети Комітет "настійно рекомендував українській владі в повній мірі скористатися різними можливостями допомоги, пропонованої Радою Європи з питання про незалежність судової влади".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування