Адвокат Луценка обіцяє дійти до Європи у справі проти Кузьміна

Понеділок, 1 липня 2013, 11:25

Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко оскаржить відмову суду задовольнити скаргу на закриття кримінального провадження щодо першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна.

Про це повідомив адвокат Ігор Фомін журналістам, відповідаючи на питання про те, чи буде подавати захист Луценка скаргу до Апеляційного суду Києва на рішення Києво-Святошинського райсуду.

"Безумовно, ми будемо оскаржувати це рішення", - сказав він.

За словами адвоката, екс-глава МВС та його захист проходитимуть всі інстанції за даною скаргою в Україні і, "якщо буде така можливість, то ми оскаржимо це рішення і в ЄСПЛ (Європейський суд з прав людини)".

У цілому, за словами Фоміна, рішення суду свідчить про відсутність в Україні незаангажованих судів.

"Вони (судді) за жодних обставин не можуть прийняти рішення, яке ґрунтується на законі і захищає права потерпілого", - підсумував він.

У свою чергу, прокурор у процесі Олександр Шкит висловив задоволення рішенням суду і підкреслив, що в рішенні ЄСПЛ "немає ні слова про те, що конкретні посадові особи вчинили щодо Луценка злочин".

Відповідно, як зазначив прокурор, слідчі і судді керувалися законодавством, що діяло на той час, і при ухваленні рішення про закриття кримінального провадження спиралися на закони.

Також прокурор уточнив, що після проходження всіх інстанцій в Україні захист Луценка може оскаржити дане рішення і в ЄСПЛ.

Як відомо, Луценко був затриманий 25 грудня 2010 року, а через кілька днів за рішенням суду він був заарештований. Екс-глава МВС відбував покарання за скоєння низки посадових злочинів в Менській колонії (Чернігівська обл.) з кінця серпня 2012 року.

Згодом, у липні 2012 року, Європейський суд з прав людини встановив, що арешт екс-глави МВС порушує права людини. Суд зобов'язав Україну виплатити Луценку 15 тисяч євро компенсації морального збитку. Держава виплатила ці кошти.

26 грудня 2012 року Луценко звернувся до генпрокурора Віктора Пшонки з проханням притягнути до відповідальності першого заступника генпрокурора Кузьміна та слідчого у його справі Сергія Войченка за прийняття ними постанови про затримання і арешт.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування