Яценюк: Генпрокуратуру хочуть вивести з-під контролю ВР

Понеділок, 1 липня 2013, 11:57

В опозиції заявляють про плани Банкової щодо подовження повноважень генпрокурора та заборони Верховній раді висловлювати йому недовіру.

Про це заявив на погоджувальній раді лідер фракції Батьківщина Арсеній Яценюк.

"Адміністрація президента буде пропонувати збільшити термін повноважень органів прокуратури і особисто генпрокурора на два роки, а крім того буде скасовано право Верховної Ради висловлювати недовіру генпрокурору", - заявив Яценюк.

"Це означатиме, що генпрокуратури взагалі вийде з-під контролю законодавчої гілки влади", - зазначив він.

За словами Яценюка, відповідними змінами буде також передбачено, що "у органів прокуратури залишиться загальний нагляд".

Він також нагадав, що Венеціанська комісія висловила готовність розглянути український закон про прокуратуру і звернувся до голови ВР Володимира Рибака спрямувати законопроект на розгляд комісії, що б у вересні можна було отримати її висновок.

"І тоді вже у вересні ми приймемо цей законопроект в цілому (наразі він прийнятий у першому читанні)", - сказав Яценюк.

На його думку, в цілому законопроект відповідає європейським стандартам.

Як відомо, раніше у проекті концепції змін до Основного закону, який перебуває на розгляді конституційної асамблеї, пропонувалося продовжити термін повноважень Генпрокурора до 7 років.

"Установити вимоги до кандидатів на посаду генерального прокурора України, зберігши передбачений чинною Конституцією порядок його призначення і звільнення, продовживши термін перебування його на посаді до 7 років", - наголошується в проекті Концепції.

Раніше у 2006 році вже генпрокуратура ініціювала продовження терміну повноважень генпрокурора з 5 до 7 років.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування