Луценко пропонує план "Напалм"

Понеділок, 1 липня 2013, 15:47

Юрій Луценко пропонує "план перезавантаження" правоохоронної та судової систем України під назвою "Напалм".

Про це він написав у своєму Facebook після того, як Києво-Святошинський суд відхилив його клопотання на бездіяльність ГПУ в притягненні винних за незаконний арешт Луценка.

"Цей позов був потрібен лише для того, щоб юридично довести факт відсутності права на захист в Україні не тільки обвинуваченого (як це було в моїй кримінальній справі), але й потерпілого, котрий отримав цей статус завдяки рішенню Європейського суду", - зазначив політик, для якого рішення не стало несподіванкою.

Луценко наголошує, що "навіть при наявності обов'язкового для виконання на території України рішення Євросуду, при пильній увазі всіх євроінституцій українська правоохоронна та судова система не працює" – і що "лише косметичними змінами чи кадровими перестановками ситуацію змінити неможливо".

Відтак, він пропонує:

1. Ліквідувати Генпрокуратуру, Міністерство внутрішніх справ та суди для їх реорганізації.

2. Прийняти у Верховній Раді пакет європейських законів, що регулював би цю систему.

3. Провести люстрацію слідчих, прокурорів та суддів, причетних до порушення прав українців, що визнано Євросудом (понад 1000 справ).

4. Набрати новий персонал через детектор брехні (практика ЦРУ, ФБР, вітчизняних банків), надати право новим керівникам структурних підрозділів перевіряти через детектор підлеглих при розгляді обґрунтованих скарг.

5. Запровадити обов’язкову згоду нових службовців на право провокації хабара щодо них (грузинський досвід) та зобов’язати їх щорічно декларувати доходи і видатки своїх сімей.

"Є ще багато питань - введення повноцінного суду присяжних, заборона непотизму (коли члени однієї родини працюють в суміжних силових та судових установах), введення вікового цензу та 5-річного адвокатського стажу для суддів, можливе введення обрання суддів чи голів судів, тощо. Але все це має бути доповненням перезавантаження системи, інакше – не спрацює", - переконаний Луценко.

Він переконаний, що його система не знищить професійне ядро міліції: "Нормальні профі, що непричетні до катувань та бізнесу в погонах та мантіях, спокійно пройдуть перевірку. Решта – до побачення. Професіоналізму навчити можна, моральності – ніколи".

Він також уточнює, що не зробив такої реформи, будучи міністром внутрішніх справ, бо "зробити це без нових законів і в окремому відомстві неможливо".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування