У ЦВК вважають, що мерів треба обирати у два тури

Понеділок, 1 липня 2013, 18:04

Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера підтримує ідею введення виборів мерів міст у 2 тури.

"Я вважаю, що це доцільно з погляду не політичної кон'юнктури, а з погляду принципу репрезентативності. Так звана 2-турова система, або, як неї називають науковим терміном, "мажоритарна система абсолютної більшості", передбачає якомога більшу підтримку виборців обраного мера... Я тільки позитивно ставлюся до ідеї переходу від "мажоритарної системи відносної більшості" до "мажоритарної системи абсолютної більшості", - зазначив він.

На думку Магери, таке питання належить і до депутатів, зокрема до тих, які обрані за мажоритарними округами.

"Візьмемо, скажімо, останні парламентські вибори-2012: якщо за пропорційною складовою в нас депутати, які пройшли від партій, представляють 94% виборців, що брали участь у голосуванні, то депутати, які обрані в мажоритарних округах, якщо в цілому їх поділити за відсотками, середньозважений показник - 44% виборців. Питання, хто кого представляє?" - зазначив Магера.

Він підкреслив, що депутати повинні мати підтримку більшості виборців в окрузі, у якому обиралися, в іншому разі не зрозуміло, кого вони представляють.

Як відомо, Комітет виборців вважає, що закон про місцеві вибори сприяє фальсифікаціям і також виступає за вибори мерів міст в 2 тури.

Українські новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування