Комітет рекомендував Раді підтримати зміни до Конституції

Четвер, 4 липня 2013, 21:46

Народним депутатам роздали рішення комітету з питань правової політики щодо законопроекту Віктора Януковича "Про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів".

Згідно з рішенням, яке є в розпорядженні "Української правди", комітет вирішив рекомендувати Верховні Раді прийняти внесений законопроект, який значно посилює роль президента та Вищої ради юстиції у призначенні та звільненні суддів.

Натомість секретар комітету з питань правової політики Наталя Агафонова в коментарі "Українській правді" повідомила, що комітет такого рішення не приймав.

"Сьогодні дійсно було засідання комітету, але на ньому не було кворуму – з тринадцяти членів комітету присутні були лише п’ятеро", - розповіла Агафонова.

За її словами, законопроект представляв голова комітету Валерій Писаренко, який згодом оголосив перерву у засіданні комітету.

"Ми розійшлися і більше не збиралися, а через деякий час нам вже роздали позитивне рішення комітету, під яким стоїть підпис Писаренка", - повідомила Агафонова.

Водночас пізніше Писаренко повідомив "Українській правді", що після десятої вечора завершилося засідання профільного комітету, де за необхідного кворуму було ухвалене рішення підтримати запропоновані зміни до Конституції.

 
 
 

Як відомо, президент Віктор Янукович вніс у четвер до Верховної Ради законопроект, яким, зокрема, Верховна рада позбавляється права призначати та звільняти суддів загальної юрисдикції на безстроковий термін. Нові зміни також скасовують п’ятирічний випробувальний термін призначення суддів.

Суддів пропонується призначати лише один раз безстроково. Призначати суддів та звільняти зможе лише президент України на підставі та згідно з поданням Вищої ради юстиції. Президент також отримує право на переведення судді до іншого суду загальної юрисдикції на підставі та згідно з поданням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

В той же час парламент отримує повноваження на "визначення мережі, утворення, реорганізація та ліквідація судів загальної юрисдикції за поданням Президента України".

Крім того, новими змінами передбачається, що "суддя до винесення обвинувального вироку судом не може бути затриманий чи заарештований без згоди Вищої ради юстиції, наданої за поданням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України".

При цьому принципово змінюється принцип формування Вищої ради юстиції.

Президент та Верховна рада позбавляються права на формування ВРЮ.

З 20 членів Вищої ради юстиції 12 призначаються з'їздом суддів України. Двох членів призначатиме з'їзд адвокатів України і двох – з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ.

Іншим чотирма членами ВРЮ будуть Голова Конституційного Суду України, Голова Верховного Суду України, Голова Ради суддів України, Генеральний прокурор України. При цьому Генеральний прокурор України не бере участі в голосуванні при прийнятті Вищою радою юстиції рішень стосовно суддів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування