Довибори до Ради краще проводити після відпусток - Магера

П'ятниця, 5 липня 2013, 09:56

Проводити повторні вибори в п'яти проблемних округах краще не у період відпусток, вважає заступник голови ЦВК Андрій Магера.

"З позиції організаційного аспекту, з позиції ЦВК - для комісії, очевидно, більш зручно було б проводити ці вибори не у відпускний період", - сказав він у інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"По-перше, хотілося б, щоб у виборах взяли участь і висловили свою політичну волю якомога більша кількість виборців", - пояснив Магера.

Також, на його думку, це більш доцільно у питанні організації роботи виборчих комісій.

При цьому заступник голови Центральної виборчої комісії відзначив необхідність врегулювання в законодавчому порядку низки моментів.

"У разі, якщо буде ухвалено закон і буде законодавча база для проведення цих виборів, особливих якихось проблем я не бачу. Головне, щоб законодавець дуже чітко врегулював моменти, які мають бути впорядковані спеціальним законом", - зазначив Магера.

На його думку, законопроект, підготовлений Міністерством юстиції, "занадто сирий для ухвалення в тому вигляді, в якому зараз напрацьовується", і ЦВК готує свої пропозиції до нього.

"Я особисто - не хочу, щоб тут була засвідчена позиція всієї комісії як державного органу - вважаю, що є, принаймні, два проблемні моменти в цьому законопроекті: передання повноважень щодо реєстрації кандидатів у народні депутати в одномандатних округах окружним комісіям від ЦВК та обмеження максимального розміру виборчого фонду кандидатів", - пояснив Магера.

"На жаль, є негативний досвід роботи територіальних виборчих комісій на місцевих виборах, які дуже часто безпідставно відмовляли в реєстрації кандидатів на місцевих виборах. Ми знаємо цю проблему. Я вважаю, що ЦВК впорається з цим набагато краще", - зазначив він.

Магера вважає, що не варто обмежувати розмір виборчого фонду кандидатів, тому що "що більше обмежень, то просто більше грошей піде у тінь".

Заступник голови ЦВК також повідомив, що грошей у держбюджеті на проведення повторних та проміжних виборів народних депутатів немає.

"Раніше у державному бюджеті ці кошти були. На сьогоднішній день саме в держбюджеті їх вже немає. Ви знаєте, що є серйозні проблеми з видатками держбюджету України і, очевидно, ці кошти були перерозподілені на інші цілі", - констатував він.

За його словами, йдеться про суму в розмірі 21,415 млн грн. Тепер гроші на проведення повторних виборів відповідним законом запропоновано виділити з резервного фонду держбюджету.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування