Через рішення ВАСУ по Домбровському і Балозі знову доведеться міняти закон про вибори

П'ятниця, 5 липня 2013, 10:55

Призначення повторних виборів народних депутатів у 11-му і 71-му мажоритарних округах неможливо без зміни виборчого законодавства.

Про це заявив в.о. голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"По-перше, немає в чинному законі такої підстави для проведення цих виборів. По-друге, навіть на рівні доопрацьованого законопроекту, який є в парламентському комітеті, у нас немає можливості говорити про наявність законодавчої бази для проведення таких виборів у цих двох одномандатних округах ", - пояснив він.

Реклама:

Заступник голови ЦВК підкреслив, що "жоден судовий орган, в тому числі Вищий адміністративний суд України (ВАСУ), не може замінити собою законодавця і зробити винятки щодо застосування закону".

"Якщо закон передбачає фактично тільки 3 підстави для проведення повторних виборів, то яка б не була четверта підстава не зможе видати ніхто - ні ЦВК, ні ВАСУ", - додав він.

"Я вже не торкаюся питання про те, наскільки дотримані і гарантовані виборчі права громадян України в частині обрання їх депутатів. Виникає питання: чи порушені зараз виборчі права виборців 11-го і 71-го округів на те, щоб мати свого обраного депутата, і хто відповідатиме за порушення їх виборчих прав. Я б питання ставив саме таким чином ", - також зазначив Магера.

ВІДЕО ДНЯ

Коментуючи звернення Домбровського до Європейського суду з прав людини, він нагадав, що "справ в ЄСПЛ дуже багато, і дуже часто рішення вони приймають вже через рік-два після надходження відповідної скарги".

Магера також повідомив, що на проміжних виборах народного депутата в 224-му окрузі в Севастополі 7 липня не будуть задіяні камери відеоспостереження.

"Режим відеоспостереження, який був передбачений для проведення чергових виборів народних депутатів України 2012 року, для проведення яких-небудь інших виборів не буде використовуватися, тому що сам закон про відеоспостереження має одноразову дію і після використання вичерпав свою юридичну силу. Тому в даному випадку ніякого відеоспостереження не буде ", - заявив він.

У цілому він зазначив, що оцінку цим виборам можна буде давати після підведення підсумків голосування.

"Говорити про те, що ці вибори проходять ідеально, напевно, не доводиться. Але разом з тим сказати, що там дуже серйозні порушення, теж буде неправильно", - зазначив заступник голови ЦВК.

За його словами, на даний момент скарги, заяви або повідомлення, які надходять до ЦВК, стосуються, як правило, порушень щодо порядку ведення передвиборної агітації.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
12:06
У російських судах рекордна кількість справ про дезертирство − розвідка Британії
12:01
фотоРосійські війська з артилерії обстріляли середмістя Куп’янська
11:43
Легендарний чеський хокеїст: Допустити росіян на Олімпіаду – це все одно, що надіслати їм тисячу літаків чи танків
11:40
фотоСтолицю Греції накрив помаранчевий пил з пустелі Сахара
11:35
Більш ніж половина новобудов в Україні мають судові процеси щодо земельних ділянок
11:33
ВАКС конфіскував у голови окупаційної адміністрації Запоріжжя 5 літаків, квартири та судно
11:32
Нащадки данського магната продають його унікальну колекцію: вони чекали на це 100 років
11:18
Українці стали у 6 разів частіше дарувати автомобілі
11:06
відеоДрони СБУ уразили дві нафтобази у Смоленській області РФ - джерело
11:05
У Бундестазі вимагають від Шольца дати Taurus Україні після схвалення допомоги Сенатом США
Усі новини...