Час для розмов про ЄС і сварок пройшов, потрібно працювати - посол

П'ятниця, 5 липня 2013, 12:19

Найбільша загроза підписанню угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом - внутрішньополітичні сварки в країні.

Про це заявив представник України при ЄС, уповноважений України з питань зовнішньополітичних і інтеграційних процесів Костянтин Єлісєєв в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Мені шкода спостерігати за тим, як в українській внутрішній політиці європейська інтеграція використовується як поле бою, як інструмент боротьби, а не платформа для об'єднання і впровадження реформ", - зазначив він.

"Йде боротьба за велику європейськість, але, на жаль, дуже часто - тільки на словах і в заявах, які стрясають повітря", - заявив посол.

"Угода про асоціацію - це ключ до нашої незалежність і добробуту майбутнього. І з одного боку дивно, а з іншого абсолютно історично закономірно, що найбільшу небезпеку для майбутнього України несуть самі українці - внутрішніми сварками і приматом власного політичного егоцентризму над загальнодержавними національними інтересами", - упевнений представник України при ЄС.

Єлісєєв також заявив, що не драматизує недавню критику на адресу Києва з боку Польщі та Литви і розглядає її як заклик до української влади забезпечити прогрес у виконанні критеріїв щодо підписання Угоди про асоціацію якомога швидше.

"Я не схильний драматизувати висловлювання друзів України, і розглядаю їх як заклики до української сторони не зменшувати темп і забезпечити необхідну критичну масу досягнень якомога швидше. І Польща, і Литва завжди грали і продовжують грати важливу роль на порядку денному відносин Україна-ЄС", - заявив він.

Говорячи про настрої в столицях держав-членів ЄС щодо підписання угоди, Єлісєєв підкреслив, що в співтоваристві "немає голосу більшості".

"Рішення приймаються консенсусом, і тому навіть одне "ні" при 27 "так" може зруйнувати наші перспективи підписання. По кожній з країн у нас є, і ми проводимо індивідуальну стратегію і тактику забезпечення підтримки, проводимо активну інформаційно-роз'яснювальну роботу", - розповів він.

Європейська сторона чекає рішучих дій Києва щодо виконання умов для підписання угоди про асоціацію.

"Відносно будь-яких нових ініціатив, наприклад, скликання загальноукраїнських круглих столів або асамблей з питань виконання критеріїв для підписання угоди про асоціацію, я не хотів би давати політичну оцінку. Навпаки, хотів би сказати наступне: час для розмов і мозкових штурмів пройшов. Брюссель і 28 столиць чекають рішучих дій і конкретних результатів скоординованих зусиль усіх гілок української влади", - зазначив дипломат.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування