Азаров каже, що про лікування Тимошенко за кордоном можуть подумати

П'ятниця, 5 липня 2013, 14:55

Політичні та ділові відносини України з європейськими країнами не повинні залежати від долі Юлії Тимошенко.

Таку думку прем’єр-міністр Микола Азаров висловив в інтерв’ю журналу "Le nouvel Economiste" (Франція), повідомляє прес-служба Кабміну.

"Наші політичні та ділові відносини не повинні залежати від долі однієї особи. І це не тільки наша позиція", - заявив глава уряду.

Він додав: кілька країн-членів Євросоюзу притримуються такої ж думки. Зокрема прем'єр-міністр Естонії Андрус Ансіп під час переговорів із німецьким канцлером Ангелою Меркель наголосив, що неправильно ставити в залежність євроінтеграцію України від справи Тимошенко.

"Позиція України залишається незмінною, оскільки вона є законною", - сказав Азаров.

Він повідомив видання, що відносно Тимошенко зараз провадиться кілька судових процесів. Один з них ведеться у справі щодо нанесення економічних збитків Україні у сумі 405 млн. дол. США діяльністю корпорації ЄЕСУ, яку свого часу очолювала Тимошенко.

"Тільки за газовий контракт, який вона підписала у 2009 році, ми (Україна) переплачуємо понад 7 млрд. дол. США на рік. Коли український народ отримує рахунки за спожитий газ, він знає, що платить надмірно високу ціну", - сказав прем’єр-міністр.

Він наголосив, що Тимошенко не сплатила борги за газ Росії, отриманий в обмін за надання будівельних матеріалів Міністерством оборони РФ. У результаті Міноборони Росії упродовж декількох років вимагало від України сплатити ці борги.

"Росіяни звернулися до українського суду і виграли судовий процес, через що Кабінет міністрів України сплачує борги корпорації ЄЕСУ за рахунок бюджету", - заявив Азаров.

"В Україні, як і у Франції, виконавча влада не може втручатися в діяльність судової системи", - запевнив він.

Крім того, у США з 2005 року триває судовий процес у зв’язку з конфіскацією 250 млн. доларів США колишнього прем'єр-міністра України Павла Лазаренка.

"Американське правосуддя довело, що ці гроші отримані корупційним шляхом. Якщо ви візьмете звіти цього процесу, то побачите, що майже на кожній сторінці Тимошенко фігурує як співучасник злочинів Лазаренка", - зазначив прем’єр.

При цьому, зауважив Азаров, Тимошенко не має жодного наміру співпрацювати зі слідством: "Вона ігнорує судові слухання та дії попереднього слідства. Ось чому судовий розгляд триває досі".

Він також додав, що питання лікування Тимошенко за кордоном може бути розглянутим відповідно до діючого українського законодавства, якщо лікарі, в тому числі з німецької клініки "Шаріте", знайдуть серйозні підстави для цього.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування