"Опора" не має права реєструвати спостерігачів у Севастополі - ЦВК

Неділя, 7 липня 2013, 19:27

Центрвиборчком не надавав права громадянській мережі "Опора" реєструвати спостерігачів на виборах в окрузі № 224 у Севастополі.

Про це повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" член ЦВК Олександр Чупахін.

"Сьогодні в ЦВК здивовані повідомленнями в пресі про те, що представники "Опори" ведуть спостереження за ходом голосування в окрузі № 224, а також про те, що в деяких випадках її нібито "спостерігачі" втручаються в роботу дільничних виборчих комісій. Підкреслюю - ніяких спостерігачів від "Опори" на цих виборах бути не може!", - зазначив він.

За його словами, "Опора" не зверталася до ЦВК за дозволом реєструвати власних спостерігачів на виборах, і окружна виборча комісія таких спостерігачів не реєструвала.

"Навіть якщо представники вказаної організації користуються посвідченнями журналістів, щоб виправдати свою присутність на виборчих дільницях, вони ні в якому разі не має права втручатися в процес голосування. У подібних випадках, дільничні комісії можуть прийняти рішення про видалення таких "представників засобів масової інформації" з приміщень для голосування", - підкреслив Чупахін.

"Безпідставне використання статусу і повноважень офіційного спостерігача є грубим порушенням норм закону про вибори", - додав він.

Чупахін підтвердив, що право реєструвати офіційних спостерігачів на цих виборах від ЦВК отримали тільки дві громадські організації: ВСГО "Молодь! Громада! Влада!" (102 спостерігача) і міжнародна правозахисна громадська організація "Континент" (44 спостерігача).

У той же час, координатор виборчих і політичних програм Громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська в коментарі агентству заявила, що спостерігачі "Опори" в 224-му окрузі, зареєстровані як журналісти, діють законно.

"Ми зареєстровані як журналісти і відповідно керуємося законодавством, яке регулює діяльність журналістів друкованих видань. Офіційним засновником нашого видання є громадянська мережа "Опора", і ми працюємо від неї", - заявила Айвазовська.

При цьому вона підкреслила, що журналісти не втручаються в роботу виборчих комісій.

За її словами, Опора не зверталися до ЦВК за дозволом реєструвати своїх спостерігачів в окружній комісії, оскільки процедура отримання такого дозволу є ускладненою.

"Міністерство юстиції має узгодити повторно статут, і ця процедура не дає можливості в короткий, встановлений законом термін нам зареєструватися. Тобто, ми повинні подати до Мін'юсту свій статут для повторного затвердження - цього не вимагає жоден процес, оскільки організація легітимна і працюємо належним чином. Це займає не визначений законом термін, відповідно може бути затягнуто. Тому нам набагато ефективніше працювати як представникам ЗМІ, засновником якого є громадська організація, що діє в рамках своїх статутних завдань", - зазначила вона.

Раніше прес-служба громадянської мережі "Опора" заявила, що її спостерігачі зафіксували порушення на виборах в окрузі № 224 у Севастополі.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...