Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Опора" зафіксувала у Севастополі "рекордну" неявку виборців

Понеділок, 8 липня 2013, 13:19

Позачергові вибори на 224 окрузі в Севастополі відбулися зі значним зниженням активності виборців у порівнянні із відповідними показниками 2012 року.

Про це свідчать результати моніторингу громадська мережа "Опора", який здійснили громадські спостерігачі на виборчих дільницях округу.

Якщо у жовтні 2012 року бюлетені отримали 50,8% виборців округу (77,7 тисяч осіб), то у липні 2013 року цей показник знизився до 23,89%  (36,4 тисяч осіб).

За даними активістів "Опори", перебіг голосування, підрахунок голосів на дільницях та прийом в окружних виборчих комісіях (ОВК) документації в цілому відповідали положенням чинного законодавства.

Як повідомляється у заяві, "політичним партіям та кандидатам вдалося утриматися від деструктивних протистоянь в день голосування".

Загалом зазначалося, що ОВК на належному рівні організувала прийом документації від дільничних виборчих комісій.

Також активістами були зафіксовані непоодинокі факти неналежного інформування виборців про кандидатів в день голосування та розміщення інформаційних плакатів про суб’єктів виборчого процесу в неналежний спосіб.

Були встановлені спроби видати бюлетені громадянам, які не змогли пред’явити належних документів. Крім того, було зафіксовано вкидання членом комісії 2 бюлетенів у скриньку для голосування.

Члени дільничних комісій протягом дня голосування масово фіксували у документах невстановленого ЦВК зразка дані про громадян, які ще не прибули на виборчу дільницю.

"Опора" подала рекомендації Верховній Раді та Держслужбі з надзвичайних ситуацій, в яких зазначалося, зокрема, посилити законодавчі гарантії діяльності журналістів та громадських організацій в умовах виборчого процесу, врегулювати присутність народних депутатів у приміщенні для голосування та на засіданнях виборчих комісій, тощо.

Як відомо, 7 липня на 224 окрузі в Севастополі відбулися проміжні вибори народного депутата на місце Павла Лебедєва, який став міністром оборони.

За мандат боролися 11 кандидатів - зокрема, президент групи компаній "Смарт-холдинг" (Київ) Вадим Новинський, який зареєстрований як самовисуванець, єдиний кандидат від опозиції, висунутий партією "Удар" - Дмитро Білоцерківець та висуванець Компартії Василь Пархоменко.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...