Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Росії заборонили три статті "Лента.ру" за мат

Вівторок, 9 липня 2013, 13:24

Роскомнадзор зажадав від російського сайту "Лента.ру" видалити або відредагувати матеріали, в яких міститься нецензурна лайка.

Лист про це надійшов до редакції 8 липня, повідомляє портал "Лента.ру".

У документі, датованому 5 числом, згадані три матеріали, опубліковані з лютого по квітень 2013 року.

Зокрема, до списку потрапило інтерв'ю з доктором філологічних наук, провідним науковим співробітником Інституту світової культури МДУ імені Ломоносова Ігорем Пильщикова про походження російського мату.

Росія вилучає статті із матами
Росія вилучає статті із матами

Ще два матеріали, що зацікавили Роскомнадзор, - репортаж з протестної акції на Красній площі, учасники якої скандували нецензурні гасла, і свідчення очевидців падіння метеорита в Челябінську (лайка міститься в прикріплених до статті відеороликах).

Як наголошується в листі Роскомнадзора, незважаючи на те, що всі ці матеріали були опубліковані до набуття чинності поправок до закону "Про засоби масової інформації", які забороняють вживання в ЗМІ нецензурної лайки, на даний момент інформація "знаходиться у відкритому доступі" і, отже, суперечить закону.

При цьому всі ці статті є архівними, тобто відкрити їх можна тільки за прямим посиланням або за допомогою пошуку за ключовими словами.

У разі невиконання вимог з видалення або редактури зазначених матеріалів Роскомнадзор залишив за собою право застосувати відносно видання "заходи пресекательного характеру".

Закон про штрафні санкції за нецензурну лексику в ЗМІ був прийнятий обома палатами парламенту в березні 2013 року і в квітні підписаний президентом Володимиром Путіним.

Відповідно до прийнятих поправок, порушення заборони карається штрафом у розмірі від 20 до 200 тисяч рублів для юридичних осіб, від 5 до 20 тисяч - для посадових осіб, і від 2 до 3 тисяч рублів - для звичайних громадян.

У рекомендаціях Роскомнадзора щодо застосування закону вказується, що переліку нецензурних лайливих слів не існує, проте ЗМІ, поряд з чотирма "матюками корінням" та їх похідними, заборонено вживання грубо-просторічних слів і виразів, які формально не є нецензурними.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування