Охочих перекваліфікуватися за рахунок держави поки що небагато

Четвер, 1 серпня 2013, 11:17

Можливістю перекваліфікуватися після 45 років за державні кошти поки що користуються не дуже багато громадян України.

Про це повідомляє DW, нагадуючи, що у березні 2013 року Кабінет міністрів затвердив постанову, згідно з якою люди, яким виповнилося 45 років, можуть за підтримки держави отримати іншу спеціальність або підвищити кваліфікацію.

На "навчальний ваучер" можуть претендувати особи, які ще не досягли пенсійного віку, мають будь-яку спеціальність та страховий стаж не менше 15 років, розповіла DW заступник керівника відділу організації професійного навчання Львівського обласного центру зайнятості Романа Костюк.

Якщо громадянин впродовж останніх 5 років вже проходив перенавчання і отримав нову спеціальність за рахунок держави, то він теж не може скористатися цією програмою, додала Костюк.

При цьому не має значення, працює особа чи безробітна, стоїть вона на обліку у центрі зайнятості чи ні, каже Костюк. Достатньо написати заяву до центру зайнятості, подати паспорт, ідентифікаційний код і трудову книжку. Рішення приймається впродовж тижня.

Прохач отримує ваучер, несе його в обраний навчальний заклад та бере квитанцію з виписаною сумою оплати за навчання, проплата здійснюється з Фонду соціального страхування на випадок безробіття, роз’яснює механізм представниця центру.

Станом на 31 липня найбільша сума, яку може профінансувати держава, – майже 11,5 тисяч гривень (десять прожиткових мінімумів). Якщо навчання коштуватиме більше, то різницю доплачує заявник.

Перелік спеціальностей, які готова профінансувати держава, затверджено Кабміном, форму і місце навчання людина може вибрати сама.

"Йдеться про спеціальності, що є затребуваними на українському ринку праці. Це сфера транспортної інфраструктури, ІТ, будівництва і агропромислового комплексу, загалом 35 професій та спеціальностей", - уточнює Костюк.

За час дії програми до центрів зайнятості, приміром, на Львівщині зголосилося близько 230 осіб, з них вже отримали ваучери 179 людей, каже Костюк. Це не надто багато, але у центрі зайнятості впевнені, що попит зростатиме.

Однак експерт ринку праці, керуючий партнер рекрутингової компанії SM Consulting Сергій Марченко не такий оптимістичний щодо ваучерної програми.

"Я дуже сумніваюся, що уряд знайде гроші на цю програму, і виші реально зможуть отримати кошти", - заявив він.

На думку Марченка, престижні вищі навчальні заклади навряд чи захочуть "заморочуватися" з державними перерахуваннями. Експерт також побоюється непрозорого розподілу коштів.

До того ж, проблема в тому, що працедавці часто не хочуть брати на роботу старших людей, наголошує експерт.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування