США відслідковували й Mail.Ru, і майже все, що робиться в мережі?

Четвер, 1 серпня 2013, 12:03

Російська компанія Mail.Ru потрапила у презентацію програми, яку використовує Агентство національної безпеки США для стеження за інтернет-користувачами.

Презентацію, передану колишнім співробітником Агентства нацбезпеки Едвардом Сноуденом, опублікувала 31 липня газета The Guardian, пише Lenta.ru.

Слайд, у якому згадана російська інтернет-компанія, має заголовок "Чому ми зацікавлені у HTTP?". На ньому ж написано відповідь: "Тому що HTTP використовується майже для всього, що робить у Мережі звичайний користувач".

Навколо цих фраз розташовані логотипи Mail.Ru, Facebook, Myspace, Yahoo!, Gmail, картографічного сервісу Google Earth і Twitter. Крім того, там же згадуються "Вікіпедія" та сайт CNN. У верхній частині слайду написано: " Абсолютно секретно. Релевантно для США, Австралії, Канади, Великобританії, Нової Зеландії".

Кадр презентації програми, яку використовує Агентство нацбезпеки США, переданої Сноуденом
Кадр презентації програми, яку використовує Агентство нацбезпеки США, переданої Сноуденом

Представники Mail.Ru не змогли оперативно прокоментувати "Ленте.ру" появу логотипу компанії на слайдах АНБ, але запевнили, що спецслужби не мають доступу до листів їхніх користувачів.

В описі до слайда The Guardian пише, що він показує, як багато інформації можуть отримувати аналітики Агентства нацбезпеки США завдяки перехоплення HTTP-трафіка.

У цілому презентація присвячена програмі Xkeyscore, за допомогою якої й велося стеження. У ній, зокрема, говориться про те, що співробітники спецслужб могли вивчати зміст електронних листів і переписок користувачів Facebook.

Про те, що Агентство нацбезпеки США стежить за інтернет-користувачами, ЗМІ дізналися від Сноудена на початку червня 2013 року. Тоді стверджувалося, що зі спецслужбами співпрацюють Google, Yahoo!, Microsoft, Facebook, Apple, Skype і AOL.

Mail.Ru раніше в жодному контексті не згадувалася, а представники "Вікіпедії" запевняли, що ніколи не передавали розвідці дані своїх користувачів.

Протокол HTTP, про який ідеться в опублікованому The Guardian слайді, використовується для передачі даних більшістю інтернет-ресурсів. У ньому, на відміну від захищеного HTTPS, дані не шифруються за замовчуванням і можуть бути перехоплені по каналах зв'язку.

Mail.Ru давно використовує шифрування даних при передачі логіна й пароля користувача. У квітні в поштовому сервісі компанії з'явилася можливість перейти повністю на HTTPS.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування