Портнов ускладнив роботу слідчим – ніяких трюків

П'ятниця, 2 серпня 2013, 09:50

Суд не буде враховувати свідчення підозрюваного, якщо вони були дані в статусі свідка в справі.

Такі норми пропонуються в новому законі про прокуратуру, розповів газеті Комерсант Україна радник президента Андрій Портнов, що курирує розробку закону про прокуратуру в АП.

"Ще один трюк слідчих — допит людини як свідка й перекваліфікація його в підозрюваного. Тепер свідчення, отримані таким чином, не можуть бути враховані судом", - сказав він.

"Так, слідчому так складніше, ну й що? У нас діє презумпція невинуватості. У слідчого є повний набір інструментів, що дозволяють не застосовувати цей трюк, і якщо не вдається легітимним шляхом зібрати докази проти громадянина, його очікує виправдувальний вирок", - додав Портнов. 

"Змінюються правила визнання доказів неприпустимими. Слідчі іноді використовували трюки, добуваючи докази поза рамками кримінального процесу, де немає судового контролю, а потім використовували їх у кримінальному процесі. Тепер така можливість заблокована — будь-які відомості, добуті не в кримінальному процесі, не будуть братися до уваги судом", - також підкреслив він. 

Портнов також заявив, що законом пропонується підсилити права адвоката.

"Він одержує право безкоштовного доступу до державних баз даних, а держоргани зобов'язані відповідати на його запити й надавати дані так само, як і при відповіді на прокурорські запити. Адвокати можуть безперешкодно відвідувати державні й місцеві органі влади. Тепер права прокурора й адвоката стають симетричними", - сказав Портнов. 

Він також зазначив, що "в останні два місяці в результаті роботи нового УПК суди винесли десятки виправдувальних вироків, а число засуджених знизилося на тисячі". 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування