"Удар" піде до Євросуду через київські вибори

П'ятниця, 2 серпня 2013, 11:27

Партія "Удар" готує скаргу до Європейського суду з прав людини щодо непризначення виборів у Києві.

Про це повідомив заступник глави партії "Удар" Віталій Ковальчук, якого цитує прес-служба політсили.  

"Відмовляючись призначити вибори Київського міського голови і депутатів Київради, влада в Україні порушує низку положень Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод", - заявляють в партії.

"Сьогодні Верховна Рада ухилилась від виконання своїх конституційно визначених обов’язків, Вищий адмінсуд відмовився розглядати адміністративний позов, а президент, як гарант Конституції, не забезпечив реалізацію конституційних прав громадян", - уточнили в "Ударі".

"Це створило безпрецедентну ситуацію, коли громада Києва позбавлена свого права обирати міську владу", - йдеться в заяві партії. 

"Зокрема, Вищий адміністративний суд безпідставно та упереджено відмовився розглядати позов депутатів Київради фракції "Удар" і столичної організації "Удару", в якому вони просили зобов’язати Верховну Раду призначити вибори у місті Києві", - зазначив Ковальчук.

Він наголосив, що, зокрема, порушено положення статті 3 "Право на вільні вибори" Першого протоколу до Конвенції, статті 6 Конвенції "Право на справедливий суд" (право на доступ до суду, право на справедливий судовий розгляд, право на розгляд справи судом, установленим законом, право на розгляд справи незалежним і безстороннім судом) та низку інших статей.

"Зважаючи на тотальну залежність української судової влади від президента Януковича і його оточення, до зміни влади єдиним способом захистити права громадян є звернення до міжнародних інституцій", - підкреслив Ковальчук.

Як відомо, у Верховній Раді двічі було провалене голосування за призначенням виборів Київради і мера столиці. Партія регіонів відмовлялася голосувати до ухвалення рішення Конституційного Суду з цього питання.

КС ухвалив вердикт про те, що чергові місцеві вибори в Україні мають відбуватися одночасно в жовтні 2015 року, незалежно від того, якими були попередні вибори - чергові або позачергові.

26 липня Вищий адміністративний суд відмовився відкрити провадження про визнання бездіяльності Верховної Ради щодо призначення київських виборів.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування