Омбудсмен обіцяє, що з запорізькою активісткою – ще "не кінець історії"

П'ятниця, 2 серпня 2013, 12:44

Омбудсмен Валерія Лутковська обіцяє бути на розгляді апеляційної скарги захисту запорізької активістки Раїси Радченко стосовно її примусового лікування.

Про це уповноважена Верховної Ради з прав людини заявила в інтерв’ю "Радіо Свобода".

"За ініціативою і губернатора Запорізької області, і за моєю ініціативою у Запоріжжі працювала комісія МОЗ, відпрацювали психіатри питання обґрунтованості тих висновків, які зробили запорізькі лікарі. Маємо вже наслідок – Раїса Радченко на сьогоднішній день перебуває вдома", - зазначила вона.

Лутковська погодилася, що "це – не кінець цієї історії, тому що все рівно буде апеляційний розгляд справи стосовно примусового лікування пані Раїси Радченко".

"Я підтверджую свої обіцянки, обов’язково буду у Запоріжжі під час апеляційного розгляду цієї справи для того, щоб переконатися, що права людини під час судового розгляду були дотримані, навіть розуміючи те, що функції уповноваженого не охоплюють питання здійснення правосуддя. Тільки суд може здійснити правосуддя, відповідно до Конституції", - заявила омбудсмен.
 
На запитання, чи буде вона наполягати на тому, щоб винні у цій примусовій госпіталізації понесли покарання, Лутковська відповіла:
 
"На сьогоднішній день важко сказати – винні. Хто це конкретно? Винність або невинуватість особи у нас тільки встановлює суд. У нас немає іншого органу, який може це встановити. І уповноважений так само не може визначити, що та чи інша особа винна у порушенні прав людини".

Омбудсмен підтвердила, що тримає під контролем і ситуацію з Дар’єю Радченко, донькою громадської активістки:

"Було розглянуте питання, яке раптово виникло, тому що, як нам стало відомо на підставі анонімного дзвінка до міліції один з керівників запорізької міліції доручив органам опіки і піклування здійснити огляд приміщення, в якому перебуває дитина – Дар’я Радченко (мабуть, мається на увазі онук Раїси Радченко, син Дар’ї Радченко – ред..). З точки зору того, чи дотримані права дитини. Зрозуміло, що органи опіки і піклування виконали доручення міліції. Але просто інше питання: які були підстави для цих дій?".
 
"Що мене задовольняє абсолютно – це те, що винні в тому, щоб здійснити такі дії, вже були покарані. Тому що, як було з’ясовано: такого дзвінка не було. Відповідно, це була ініціатива виключно цього заступника керівника запорізької міліції. Відповідно, він уже покараний. Як він, так, власне, і той, хто підготував таке безпідставне доручення", - сказала Лутковська.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування