Рішення в «газовій справі» оскаржили, щоб допомогти Януковичу – захист Тимошенко

П'ятниця, 2 серпня 2013, 18:49

Скарга, подана захистом екс-прем’єра Юлії Тимошенко до Верховного суду про скасування її вироку в "газовій справі", є юридичним механізмом для влади, аби вирішити питання про перебування Тимошенко за гратами.

Про це в ефірі "Радіо Свобода" заявив адвокат колишньої чиновниці Олександр Плахотнюк.

"Є всі підстави для того, щоб скасувати вирок. Зараз проблема одна – Тимошенко за ґратами. Вона за ґратами перебуває лише за "газовою справою". Для того, щоб вона не перебувала за ґратами, треба скасувати вирок по "газовій справі", - пояснив він.

"Для того, щоб скасувати вирок по "газовій справі", влада говорила, що нам треба якісь юридичні механізми, то ось – юридичний механізм!", – наголосив Плахотнюк.

За його словами, при дотриманні процедури перегляду вироку по суті, яка передбачена кримінально-процесуальним законодавством України, рішення має ухвалюватися всім складом ВСУ.

"Тобто, дійсно, це якраз буде показник. І я переконаний, що знайти трьох суддів для перегляду в касаційній інстанції – це легше, ніж весь склад ВСУ, коли будуть голосувати всі судді, які є членами ВСУ, й ухвалювати рішення: чи скасовувати вирок, чи не скасовувати вирок? Але це дійсно є юридичним механізмом для виходу з цієї ситуації", – зауважив захисник.

Адвокат Тимошенко припускає, що максимальний термін розгляду справи у Верховному суді, "якщо без усіляких затягувань", – 2,5-3 місяці.

"При бажанні це можна в один день зробити. Як в один день? Питання про допуск вирішити в один день. Передати справу в один день", – сказав Плахотнюк.

Як відомо, 1 серпня захист Тимошенко подав до Верховного суду через Вищий спецсуд заяву з вимогою переглянути і скасувати вирок щодо "газової справи".

30 квітня 2013 року Європейський суд з прав людини визнав незаконним арешт Тимошенко.

29 серпня 2012 року Вищий спецсуд з розгляду цивільних і кримінальних справ залишив без змін рішення Печерського райсуду Києва, яким Тимошенко було засуджено до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень при укладанні газових контрактів з Росією в 2009 році.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування