Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Суд вирішив, що екс-президента Криму депортували незаконно

Середа, 7 серпня 2013, 08:59

Вищий адміністративний суд визнав незаконною депортацію з України першого кримського президента Юрія Мєшкова.

Про це повідомляє координатор Народного фронту "Севастополь-Крим-Росія" Валерій Под’ячий.

"Адвокат Народного фронту "Севастополь-Крим-Росія" Іван Бакай виграв касацію в СБУ у Вищому адміністративному суді у справі про примусове виселення за межі України першого кримського президента Юрія Мєшкова", - сказано в повідомленні.

Вищий адмінсуд скасував постанову Окружного адміністративного суду АРК від 13 липня 2011 року, якою Мєшков був депортований із країни.

ВАСУ скасував також і ухвалу Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 8 грудня 2011 року й направив справу за позовом Головного управління СБУ в АР Крим на повторний розгляд у Окружний адміністративний суд АРК, додає Под’ячий.

За його словами, ВАСУ мотивував це тим, що передбачені законом "межі перегляду справи в касаційній інстанції не дають їй права встановлювати або вважати доведеними обставини, які не були встановлені попередніми судовими інстанціями чи відхилені ними, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, збирати нові докази чи додатково перевіряти докази".

"Тому рішення судів попередніх інстанцій підлягають скасуванню зі спрямуванням справи на новий розгляд до суду першої інстанції", - вирішив суд.

Под’ячий наголошує, що ВАСУ визнав Мєшкова громадянином України:

"Відповідач Мєшков Ю.А. станом на 24 серпня 1991 року – момент проголошення незалежності України постійно проживав на території цієї держави, а в період часу з 4 лютого 1994 року до 17 березня 1995 року обіймав посаду президента Республіки Крим. Під час розгляду апеляційним судом постанови суду першої інстанції матеріали справи містили копію листа в.о. голови Державної міграційної служби України в якому зазначено, що згідно з ч.1 ст.3 закону "Про громадянство України" від 18 січня 2001 року Мєшков Ю.А. є громадянином України".

ВАСУ посилається на ст. 25 Конституції України, згідно з якою громадянин України не може бути виселений за її межі чи виданий іншій державі, а також на ст.3 Протоколу 4 Європейської Конвенції про захист прав людини й основних свобод, яка затверджує, що ніхто не може бути висланий шляхом індивідуальних чи колективних заходів із території держави, громадянином якої він є.

Под’ячий вважає, що "у нормальній європейській державі керівник спецслужби, який допустив (або як у випадку з Мєшковим, спровокував) примусове виселення свого громадянина з країни як мінімум був би негайно вигнаний з органів за профнепридатність", але у випадку з начальником кримського головкому СБУ Володимиром Тоцьким "усе обмежиться тільки публічною ганьбою".

У липні 2011 року проти Мєшкова було порушено кримінальну справу за сепаратистські висловлювання. Він хотів ініціювати кампанію з відновлення колишньої кримської конституції зразка 1992 року, яка гарантувала Криму конфедеративні стосунки з Україною.

Вищий адміністративний суд скасував постанову про депортацію Мєшкова з України
Вищий адміністративний суд скасував постанову про депортацію Мєшкова з України

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування