Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Мельник має бути в Україні, а браслет міг бути несправний

П'ятниця, 9 серпня 2013, 16:16

Браслет, який одягнули на екс-ректора Національного університету податкової служби Петра Мельника міг мати технічні несправності і тому легко зніматися.

Про це заявив працівник слідчих органів кореспонденту "Укрінформу".

"Не виключено, що Мельнику дістався недопрацьований браслет, зняти який було не так уже й важко", - припустив співрозмовник.

Він зазначив, що "далекий від думки" про те, що це було зроблено навмисно.

З інших джерел агентству стало відомо, що електронні засоби контролю за арештованими, які використовуються в Україні при домашньому арешті, технічно недосконалі. На цей факт начебто неодноразово вказували фахівці.

"GPS-браслети декілька разів переробляли, оскільки вони не проходили тестування", - поінформувало джерело.

Між тим, у Міністерстві внутрішніх справ заявляють, що Мельник не міг за своїми документами виїхати з країни.

"Він перебуває в розшуку, за своїми документами залишити країну він не міг", - повідомив начальник управління зв'язків із громадськістю МВС Сергій Бурлаков агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, 1 серпня поточного року Держприкордонслужбу поінформували про домашній арешт Мельника, тож легально виїхати з країни він не міг.

Бурлаков зазначив, що міністр внутрішніх справ призначив службове розслідування у зв'язку з утечею Мельника. Оперативна група опитує людей, досліджує приміщення, де перебував екс-ректор Податкової академії. У МВС обіцяють найближчими днями відзвітувати про результати розслідування.

На запитання, чи оголосять Мельника у міжнародний розшук, Бурлаков сказав: "Можливо. Наразі його оголошено в загальнодержавний розшук. Якщо будуть підстави, то його буде оголошено в міжнародний".

Крім того, Бурлаков зазначив, що поява електронного браслета як запобіжного заходу у разі домашнього арешту відповідає міжнародним стандартам.

Відповідно до нового Кримінального процесуального кодексу, МВС закупило засоби електронного контролю (електронні браслети для відстеження пересування людини, щодо якої обрано запобіжний захід у вигляді арешту або домашнього арешту) на 19,2 млн грн.

За даними правоохоронців, запобіжний захід у вигляді електронного браслета вже застосовано до понад 40 людей. Однак Мельник став першою у Київській області й першою високопоставленою особою в Україні, стосовно якої було вжито такий захід.

Як відомо, колишній ректор Податкової академії Мельник утік із-під домашнього арешту, позбувшись електронного браслета. МВС оголосило його в розшук.

Мельника затримали 27 липня за вимагання й отримання хабаря розміром 40 тис. грн і 80 тис. грн за вступ до свого вишу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування