Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Лукаш попросила Росію за рибалку, затриманого на Азовському морі

П'ятниця, 9 серпня 2013, 21:45

Міністр юстиції Олена Лукаш просить російського колегу сприяти вирішенню питання українського рибалки Олександра Федоровича, який був затриманий на Азовському морі.

Вона спрямувала міністру юстиції Російської Федерації Олександру Коновалову лист, у якому пояснює, що факти здійснення кримінального вчинку Федоровичем на території Росії відсутні, повідомляє прес-служба Мін’юсту.

21 липня Слідчий відділ Прикордонного управління Краснодарського краю порушив кримінальну справу стосовно громадянина України Федоровича за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 256 КК РФ – протизаконний вилов водних біоресурсів.

"Однією із головних умов притягнення до кримінальної відповідальності є вчинення злочину на території держави, яка притягує до кримінальної відповідальності", - зазначає Лукаш.

Міністр нагадує, що, згідно з міждержавними угодами "Азовське море та Керченська протока історично є внутрішніми водами України та Російської Федерації і належать до внутрішніх вод України та Російської Федерації".

Угоди "не містять положень, що закріплюють зони відповідальності та контролю за жодною прибережною державою – Україною або Російською Федерацією", наголошує Лукаш.

Крім того, між Україною та РФ не укладено угоду про делімітацію морського кордону Азовського моря із зазначенням координат її проходження, "виключна економічна зона та континентальний шельф РФ в Азовському морі також не визначені".

У наказі ФСБ РФ від 10 вересня 2007 року №458 "Про затвердження правил прикордонного режиму" вказується на встановлення прикордонного режиму в Азовському морі в межах 2-х морських миль (близько 4 кілометрів) від берега, нагадує Лукаш.

"Маломірне судно з п’ятьма громадянами України на борту було виявлене російським прикордонним катером типу "Мустанг" 17 липня 2013 року у точці координат 46 градусів 41,2 мінути північної широти, 37 градусів 51,7 мінут східної довготи", - зазначає міністр.

"Тож інцидент слід розглядати як такий, що виник не в межах територіального моря Російської Федерації та адміністративних межах прикордонного контролю РФ, тобто не на території Російської Федерації. І, як наслідок, факти здійснення кримінально-караного вчинку на території Російської Федерації відсутні", - йдеться у її листі.

Відтак Лукаш просить міністра юстиції РФ "сприяти законному вирішенню питання щодо громадянина України Федоровича".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування