Лутковська хоче більше повноважень, щоб взяти на себе дискримінацію

Середа, 18 вересня 2013, 15:46

Розширення повноважень омбудсмена у сфері боротьби з дискримінацією допоможе прибрати спірні моменти із законопроекту про дискримінацію.

Таку думку озвучила уповноважений з прав людини Валерія Лутковська в інтерв'ю журналістам у Брюсселі під час робочої поїздки, передає "Інтерфакс-Україна".

Лутковська зазначила, що це, у свою чергу, надасть можливість просуватися вперед у сфері лібералізації візового режиму.

За її словами, це питання обговорювали під час зустрічей з представниками європейських інституцій.

Нагадавши, що в рамках лібералізації візового режиму "існує проблема, яку досі не вирішив парламент щодо поліпшення, зміни закону про дискримінацію, що є наріжним каменем у плані реалізації першої фази лібералізації візового режиму", омбудсмен повідомила, що в Брюсселі вона "провела консультації, щоб зрозуміти, як діяти в ситуації, коли суспільство не готове до деяких кроків, яких від нас очікує ЄС".

На її думку, необхідно спочатку "законодавчо закріпити механізм і передати його омбудсмену, а після цього реалізовувати (механізм) у рамках стратегії, яку ми вже обговорили з громадськими організаціями".

"Буде достатньо внесення змін про повноваження уповноваженого з прав людини", - впевнена вона.

"Після створення такого механізму і після того, як це стане нашим завданням, ми спробуємо реалізувати ті положення, які вже є в чинному законі у відповідності з європейськими стандартами в Україні, і спробуємо максимально роз'яснити громадянам України право кожного на реалізацію конституційних прав і рівні можливості", - уточнила Лутковська.

"Зараз ми будемо думати, як поєднати позицію ЄС і позицію української сторони, і до вільнюського саміту ми вихід знайдемо", - запевнила вона.

Омбудсмен повідомила, що вже розроблено проект стратегії, "як діятиме офіс, якщо цей механізм виявиться у нас у руках, як ми будемо відстежувати проекти законів, які подаються до парламенту з позиції європейських стандартів щодо недискримінації, яким чином ми співпрацюватимемо з Кабінетом Міністрів, здійснюючи експертизу постанов уряду".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування