У МЗС готові переконувати Росію, що її страхи безпідставні

Понеділок, 2 вересня 2013, 15:06

Україна готова обговорювати з країнами Митного союзу їхні побоювання щодо можливості потрапляння на їхні ринки продукції з третіх країн після того, як запрацює зона вільної торгівлі між ЄС і Україною.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Віктор Майко під час зустрічі з першокурсниками Інституту міжнародних відносин у Києві, передає "Радіо Свобода".

За його словами, проблеми у торговельних відносинах із Росією український уряд розглядає "як події технічного, перехідного характеру".

"Сьогодні шанси на укладення угоди про асоціацію з ЄС є кращими, ніж будь-коли раніше, це визнають усі. Ця угода потрібна саме як дієвий механізм підтримки внутрішніх реформ", - сказав Майко.

"Я переконаний, результати нашої роботи дозволять зняти будь-які перешкоди на шляху підписання Угоди на Вільнюському саміті в листопаді цього року", - заявив представник МЗС.

Водночас він наголосив, що ухвалення угоди про асоціацію з Євросоюзом не означає зменшення уваги України до економічної співпраці з Росією й іншими країнами Митного союзу й СНД.

"Створення зони вільної торгівлі Україна - ЄС неминуче означатиме  узгодження певних технічних моментів в торгівлі з країнами СНД, з якими  ми також маємо зону вільної торгівлі", - сказав Майко.

Заступник міністра запевнив, що конфлікту інтересів між умовами зони вільної торгівлі, яка вже діє в межах СНД, і майбутньою зоною вільної торгівлі з ЄС немає. А спроби говорити про такий конфлікт – "це все штучне, наносне й серйозно політизоване".

Як відомо, Росія посилила перевірки української продукції на своїй митниці. Низка українських і європейських політиків сприйняли це як спробу РФ завадити підписанню угоди про асоціацію України з ЄС.

Офіційно Росія відкидає твердження про те, що Москва змушує Київ приєднатися до Митного союзу, і закликає ЄС "не спотворювати реальність".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування