НАТО не встряватиме у військову операцію у Сирії, але його члени можуть

Понеділок, 2 вересня 2013, 17:55

НАТО не братиме участі у можливій військовій операції у Сирії, але окремі члени альянсу можуть використовувати його військову інфраструктура для інтервенції.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен на прес-конференції у Брюсселі, повідомляє РІА "Новости".

"Я не бачу додаткової ролі НАТО", - сказав він і додав, що про ситуацію у Сирії й довкола неї тривають консультації між союзниками по НАТО.

"Справа окремих союзників вирішувати, як вони будуть реагувати на застосування хімзброї", - сказав він, наголосивши, що, у випадку військової відповіді окремими членами НАТО може бути використана військова інфраструктура альянсу.

Расмуссен також заявив, що не сумнівається у використанні хімічної зброї в Сирії владою країни.

"Мені надали конкретну інформацію, і, не вдаючись у деталі, я можу сказати, що переконаний не тільки в тому, що використовувалося хімзброя (у Сирії), але й у тому, що за це відповідальний сірійський режим", - цитує його агентство "Рейтер". 

Між тим, президент РФ Володимир Путін підтримав ініціативу Ради Федерації та Держдуми спрямувати делегацію у Конгрес США для переговорів щодо ситуації по Сирії, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Раніше президент Венесуели Ніколас Мадуро спрямував лист президенту США Бараку Обамі, щоб переконати його відмовитися від військового втручання у сирійський конфлікт.

"Я дуже сподіваюся, що ви зупините жалобний барабанний дріб, що передвіщає війну в Сирії", - йдеться у листі венесуельського лідера.

Мадуро закликає Обаму "зупинити машину війни, яка вже запущена", щоб не повторилися сценарії дій США в Іраку, Афганістані й Лівії.

У Ватикані також заявили, що завдання удару по Сирії, швидше за все, не призведе до врегулювання сірійського конфлікту, а лише посилить його.

"Шлях до врегулювання конфлікту в Сирії не може йти через військове втручання", - сказав секретар папської ради справедливості й миру єпископ Маріо Тозо в ефірі радіо Ватикану.

"Конфлікт у Сирії містить усі умови для того, щоб вибухнула масштабна війна й, у будь-якому разі, багато людей постраждають через ці військові дії", - наголосив він.

Зі свого боку, заступник міністра закордонних справ Сирії Фейсал Мікдад заявив "Бі-Бі-Сі", що "будь-яка атака проти Сирії стане підтримкою для "Аль-Каїди" і пов'язаних із нею організацій, чи то "Джабхат ан-нусра", чи то "Ісламська держава в Іраку й Сирії", посилить позиції терористів.

За даними сирійського представництва Управління Верховного комісара ООН у справах біженців Таріка Курді, за час кризи у Сирії, яка триває понад 2 роки, близько 7 млн. осіб - майже третина населення - покинули свої будинки, з них 2 млн. осіб покинули країну.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування