Яценюк вимагає від Януковича і Азарова "чіткої реакції" на дії Росії

Вівторок, 3 вересня 2013, 12:08

Опозиція очікує від президента і Кабінету міністрів чіткої реакції на дії Росії щодо українських експортерів.

Про це заявив лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк із трибуни Верховної Ради.

"Здивований позицією президента щодо конфліктної ситуації між Україною і Росією", - сказав він, коментуючи ранковий виступ Віктора Януковича у парламенті.

"Це не є торгівельна війна. Це – зазіхання Російської Федерації на суверенне право української держави і українського народу визначати, куди нам іти, з ким нам бути і куди нам приєднуватися", - заявив Яценюк.

"Наші російські сусіди, на превеликий жаль, чинять не по-партнерськи, але проблема не в російських сусідах – проблема в українському уряді. Коли прем’єр-міністр України звинувачує українських експортерів в тому, що саме з їхньої вини товари не йдуть до Росії", - обурився він.

"Виявляється, наші українські компанії, в тому числі і "Рошен", які продають товари по всьому світу і мають високу якість, не можуть потрапити до Росії, тому що начебто вони не відповідають високим російським стандартам", - додав опозиціонер.

"Ми вимагаємо від українського уряду чіткого плану дій і чіткої реакції. Мова повинна йти про реальні антикризові заходи. Фінансування наших підприємств, диверсифікація ринків, підтримка платіжного і торгівельного балансу і гідна політична відповідь – в тому числі, і з нашими європейськими партнерами", - заявив Яценюк.

У "Батьківщині" сподіваються, що "українське питання буде порушено на саміті G-20, який відбудеться в Санкт-Петербурзі".

"Ми очікуємо від президента, від Кабінету міністрів і від провладної більшості виконання всіх критеріїв (для підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом)", - заявив Яценюк.

"Віктор Янукович публічно заявив у своєму інтерв’ю, що Україна виконає все для того, щоб була підписана угода з Європейським союзом. За слова треба відповідати. Ми очікуємо на конкретні дії: звільнення Тимошенко, прийняття виборчого законодавства, прийняття законодавства про прокуратуру", - наголосив він

Щодо "реальної економічної кризи, яка є в Україні", Яценюк сказав, що "або президент не володіє ситуацією, або його умисно дезінформують".

"Виявляється, що основне досягнення в Україні – це так звана нульова інфляція. Виставляти це як досягнення – ніщо інше, як прояв економічного незнання. Україна знаходиться в стагнації, ціни, Віктор Федорович, не ростуть тому, що у людей грошей немає", - сказав він.

"Ми очікуємо від українського уряду чіткого плану дій. Перше: де знайти 40 мільярдів гривень на покриття державного дефіциту до кінця поточного року? Друге: як збалансувати платіжний і торгівельний баланс? Третє: що буде з валютообмінним курсом і як Україна втримає стабільний валюто обмінний курс? Четверте: де програма створення робочих місць і підвищення зайнятості? І п’яте: як уряд і Віктор Янукович будуть виконувати соціальні стандарти?", - заявив Яценюк.

Він запевнив, що опозиція зробить усе, щоб Україна стала європейською державою.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування