У Росії вважають, що Європа блефує, вимагаючи випустити Тимошенко

Вівторок, 3 вересня 2013, 13:36

У Росії вважають, що у Брюсселі вже давно вирішили, що угода про асоціацію з Україною буде підписана, тому що вона вигідна Євросоюзу.

Про це заявив радник президента РФ із питань розвитку інтеграції в рамках Митного союзу і Єдиного економічного простору Росії, Білорусії й Казахстану Сергій Глазьєв в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

На запитання, чи не видасться йому, що тиждень торговельної війни лише наблизив Україну до підписання угоди про асоціацію з ЄС, Глазьєв відповів:

"У Брюсселі вже давно ухвалили рішення, що угода буде підписана. Тому що вона Європі вигідна, вона її ні в чому не утискає, вона відкриває для ЄС український ринок, змушує Україну підкоритися нормам Євросоюзу".

"При цьому свій ринок ЄС захищає квотами у відношенні українських продовольчих товарів. Тож я вважаю, що угода несиметрична: ЄС отримає усе, а Україна – лише те, що вважатиме за потрібне Євросоюз", - додав він. 

Глазьєв сумнівається, що екс-прем’єра Юлію Тимошенко випустять на вимогу Євросоюзу.

"Я вірю у здоровий глузд, а здоровий глузд говорить про те, що Україні підписувати УА невигідно. Що стосується Євросоюзу, то він зніме всі свої умови. Я упевнений, що вимога відпустити Юлію Тимошенко – не більше ніж блеф", - сказав радник президента Росії.

"Високопоставлені чиновники ЄС відкрито називають Україну своїм головним трофеєм на пострадянському просторі. Патрік Кокс, Олександр Квасьнєвський, Штефан Фюле колишні і нинішні керівники Польщі й Литви, посли США і ЄС у Києві зі шкіри лізуть, щоб змусити українське керівництво підписати економічно шкідливу й політично самозгубну для України УА", - заявив він.

Глазьєв упевнений, що деякі з них мають "чималу особисту зацікавленість".

"Логіка цього нав'язливого втручання у внутрішні справи України така: чим більше вимог, тим слухнянішим стає партнер. Висуваючи більше вимог, а потім послабляючи чи знімаючи їх, ЄС створює ілюзію переговорів і поступок", - вважає він.

"Насправді у ЄС і в США давно прийнято рішення про те, що Україну потрібно втягти в угоду, яка, як сказав Юрій Луценко, є стоп-краном щодо руху країни в напрямку євразійської інтеграції", - додав радник Володимира Путіна.

"І ця угода справді є таким стоп-краном. Її головний смисл – не допустити участі України в Митному союзі з Росією, Білорусією й Казахстаном. Іншого сенсу я не бачу, тому що економічно, юридично й політично Україна втрачає від її підписання", - наголосив він. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування