Кримські регіонали завалили школи "днєвніками" з власним піаром

Четвер, 5 вересня 2013, 08:58

Органи освіти Криму поширюють у школах автономії несертифіковані щоденники з партійною символікою і без вихідних даних.

Про це повідомила громадська організація "Український дім", передає "Радіо Свобода".

До початку навчального року в Криму видали "Дневник крымского школьника" і це спричинило скандал. За повідомленням урядової інформагенції, щоденник вийшов накладом 180 тисяч примірників і його отримають усі кримські школярі.

Обкладинка видання зроблена в кольорах і в стилі Партії регіонів, з портретами партійних лідерів і чиновників, а також депутатів від Партії регіонів.

У щоденнику коротко викладена історія Кримського півострова, правда, без інформації про депортацію кримських татар, згадується кілька відомих місцевих спортсменів, подаються розповіді про визначні кримські пам'ятки (як помітили фахівці, деякі – з помилками). 

Як розповів голова громадської організації "Український дім" Андрій Щекун, учні україномовних класів однієї з бахчисарайських шкіл зібрали всі "днєвнікі" і відправили поштою міністру Дмитру Табачнику з нагадуванням, що вони вчаться державною мовою.

Кримським школярам роздали щоденники російською 

Голова Батьківської ради Української гімназії Сімферополя Валентина Самар каже, що батьки школярів побачили за цим подарунком не лише піар-хід Партії регіонів.

"Ми бачимо також велику неповагу до різноманіття мовного, культурного та етнічного, яке існує в Криму, не кажучи вже про те, що є стандарти, які вимагаються законами про мову, про освіту і так далі", - зазначила Самар.

Міністр освіти і науки Криму Наталя Гончарова визнає, що міністерські фахівці розробили макет "Дневника крымского школьника" російською мовою на замовлення місцевих регіоналів, але спростовує, що за бюджетні кошти.

Вхідних даних немає, а згадування міністерства є
Вихідних даних немає, а згадування міністерства є

"Ми за клопотанням Партії регіонів, на прохання депутатів кримських щоденник цей розробляли. Сьогодні я думаю, що макет цей ми перекладемо і запропонуємо для українських класів надрукувати українською мовою. Це не буде проблемою", - повідомила міністр освіти Криму.

Разом із тим, Щекун каже, що мова і партійна агітація у шкільних щоденниках від Партії регіонів – не єдині й не головні порушення законодавства: на цій друкованій продукції немає вихідних даних, невідомо, де і хто видавав та яким накладом.

Регіонали попарилися на щоденниках для кримських школярів
"Регіонали" попарилися на щоденниках для кримських школярів

"Окрім цього, не відомо, чи відповідає цей "днєвнік" державним санітарним нормам і правилам, гігієнічним вимогам щодо поліграфічної продукції для дітей. Тобто, він, можливо, є небезпечним для школярів", - припускає громадський діяч.

Щекун повідомив, що "Український дім" звернувся до прокуратури автономії з вимогою відреагувати на грубі порушення законодавства і вилучити всі незаконно передані до шкіл щоденники.

Днєвнік для кримчан
"Днєвнік" для кримчан

На офіційному сайті кримської організації Партії регіонів повідомляється, що акція з передачі "днєвніков" проходить "по всьому Криму за ініціативою Анатолія Могильова".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування