Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рейтинг євроінтеграції України знижується

Четвер, 5 вересня 2013, 11:51

Показники України в рейтингу євроінтеграції Східного партнерства продовжують падати, вона вже помітно відстає від Молдови та Грузії.

Про це свідчить індекс європейської інтеграції Східного партнерства, який щорічно складається за підтримки фонду "Відродження", пише "Комерсант-Україна".

Індекс-2013 підтвердив, що показники України знижуються третій рік поспіль. До кінця 2010 року Україну називали лідером "Східного партнерства" СП), але індекс 2011 року показав, що вона поступилася першістю Молдові, а у 2012 році Київ був третім, пропустивши вперед Грузію.

Нове дослідження підтвердило, що показники Києва продовжують знижуватися.

"Україна значно погіршила якість проведення виборів, показала певне зниження рівня свободи ЗМІ й свободи зібрань, а також нездатність гарантувати незалежність судової системи. За показником незалежності судів ми посідаємо четверте місце з шести країн", - сказала газеті координатор індексу Ольга Квашук.

Між тим, за низкою параметрів Україна демонструє прогрес – це пов'язано з ухваленням Кримінального процесуального кодексу та низки інших законів, які гарантують права людини.

Однак Грузія і Молдова у цей же період показали значно помітніший прогрес. Це призвело до зростання їхніх показників і зниження результату Києва, оскільки індекс відображає динаміку країн СП відносно одне одного. 

Значення індексу визначається за трьома групами показників: рівень взаємодії країн-учасниць СП з ЄС, зближення нормативної бази й менеджмент євроінтеграції. Молдова – лідер у всіх номінаціях (взаємодія – 70 балів, зближення – 67, менеджмент – 57). Показники Грузії – 57, 63 і 58, України – 65, 58 і 52 бали відповідно. 

Єдиний показник, за яким Україна зберігає друге місце, – "взаємодія", але це багато в чому обумовлене географічною близькістю до ЄС, зазначають експерти.

Уповільнення темпів зближення України й ЄС уже принесло негативні наслідки – Брюссель заморозив фінансову підтримку Києва, нагадують автори дослідження.

"У той час як Молдова, Грузія і Вірменія у 2012 році отримали від ЄС додаткове фінансування, Україна не має змоги скористатися вже виділеними їй коштами, а 70 млн євро були втрачені безповоротно", - говориться в дослідженні. 

Водночас, Вірменія в індексі-2013 визнана одним із лідерів зростання, але 3 вересня президент Вірменії оголосив про намір приєднатися до Митного союзу, що означає скасування усіх домовленостей з ЄС.

Індекс європейської інтеграції складає аналітична група у складі 52 експертів з України, Молдови, Білорусі, Грузії, Вірменії та Азербайджану, а також країн ЄС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування