На проведення виборів у проблемних округах немає грошей - ЦВК

Четвер, 5 вересня 2013, 19:57

Виборча кампанія з повторних виборів в 5 округах, які Верховна Рада призначила на 15 грудня, стартує в середині жовтня, але парламент повинен виділити на неї гроші.

Про це повідомив заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

"Середина жовтня - це буде початок виборчого процесу, якщо день голосування - 15 грудня", - сказав він.

За його словами, для організації та проведення виборів Рада ще повинна внести зміни до держбюджету про їх фінансування.

"Центрвиборчкому, щоб пройти належним чином цей процес, потрібно, щоб Верховна Рада ухвалила ще один закон - про внесення змін до закону про держбюджет на 2013-й рік, щоб додатково виділити кошти на ці округи", - зазначив Магера.

За його словами, передбачені раніше в держбюджеті кошти на проведення в 2013 році проміжних і повторних парламентських виборів Кабмін направив на інші цілі.

"Ця проблема виникла тому, що з бюджету уряд змушений був перекинути кошти на відшкодування заборгованості перед підприємством "Ситронікс" за відеоспостереження, яке було в Україні (на парламентських виборах у жовтні 2012 року)" , - пояснив заступник голови ЦВК.

За його словами, гроші на погашення цієї заборгованості Кабмін зняв також зі статті "Управління виборчим процесом", які були передбачені на видатки на функціонування самої ЦВК, в тому числі на заробітну плату співробітникам секретаріату.

"Тому немає ні єдиної копійки на проведення цих повторних виборів" , - констатував він.

Разом з тим, заступник голови ЦВК вважає, що у Верховній Раді не повинні виникнути проблеми з прийняттям даного закону.

"Я не думаю, що буде великою проблемою внести зміни до закону про держбюджет, тим більше законопроект у Верховній Раді вже є, і залишилося тільки проголосувати за нього", - зазначив Магера.

При цьому йому важко назвати суму, яка знадобиться для проведення цих виборів, найближчим часом фахівці ЦВК уточнять її.

Заступник голови ЦВК вважає, що Верховна Рада не призначила повторні вибори ще у двох округах, тому що фракції не змогли погодити це питання.

"Відповідь лежить на поверхні: очевидно, немає згоди в самому парламенті. Тому виникає закономірне запитання: навіщо починати виборчий процес там, де сумніви щодо легітимності цього процесу виникнуть потім. Можливо, спочатку потрібно дійти згоди в парламенті, а потім ухвалювати закон", - зазначив він.

"Але завдання ЦВК - виконати закон, який ухвалить парламент. Прийняли закон, буде підписаний президентом, опублікований - з першого ж дня почнемо його виконувати", - сказав Магера.

Як відомо, у четвер Верховна Рада призначила вибори у 5 одномандатних проблемних округах на 15 грудня.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування