Звинувачі готові чекати Тимошенко у суді по ЄЕСУ майже "безмежно"

П'ятниця, 6 вересня 2013, 17:01

Розгляд клопотання Юлії Тимошенко про закриття справи про фінансові зловживання корпорації ЄЕСУ за відсутності підсудної в залі суду неможливий.

Про це заявила державний звинувач Марина Капінос журналістам у п'ятницю після засідання харківського суду, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Підсудна не з’являється до суду, посилаючись на норми неіснуючого закону й на неіснуюче рішення Верховного суду. Сторона захисту вперто заявляє клопотання про закриття кримінального провадження й вимагає від суду закрити цю справу, також посилаючись на рішення Верховного суду України", - зазначила вона.

"Ми змушені раз по раз, знову й знову повідомляти про те, що жодного рішення Верховного суду України, яким нібито Тимошенко реабілітована, не існує. Справа у відношенні Тимошенко Верховним судом і будь-яким іншим судом України по суті не розглядалася. Таким чином, на сьогодні клопотання, які заявляють захист і підсудна, неможливо розглянути без її участі", - сказала Капинос.

На запитання, чому держзвинувачення не вживає заходи щодо доставлення Тимошенко до суду, щоб розпочати розгляд справи по суті, вона сказала: "Ми ще враховуємо те, що Тимошенко ще перебуває в лікарні й наше терпіння поки ще досить безмежне".

Суддя Київського райсуду Харкова Костянтин Садовський знову не розглянув клопотання Юлії Тимошенко про закриття справи щодо ЄЕСУ і переніс засідання на 23 вересня.

Захист вважає такі дії продовженням політичних репресій, повідомляє прес-служба "Батьківщини".

"Нормальний суд навіть не розглядав би цю справу, тим більше з порушенням підсудності", - заявив Сергій Власенко і попросив суддю розглянути клопотання Тимошенко та захистити її права.

Захисник наголосив, що Тимошенко навіть теоретично не могла бути причетною до справи "про усні вказівки", бо на той час не працювала в ЄЕСУ, а була народним депутатом.

"Не треба політичних репресій напередодні саміту у Вільнюсі", - заявив Власенко.

Він нагадав, що припинення політичних репресій є однією з умов, від виконання яких залежить доля підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

"У той час, коли український парламент робить усе, щоб ухвалити євроінтеграційні закони, цей суд доводить, що політичні репресії в Україні продовжуються", - заявив він журналістам.

Як відомо, екс-прем'єр і її захист неодноразово вимагали, щоб суд розглянув клопотання Тимошенко про закриття справи у зв'язку з відсутністю складу злочину. Захист посилався на постанову Генпрокуратури й рішення Верховного суду від листопада 2005 року, у якому вказувалося, що рішення про закриття справи приймали належні посадові особи відповідно до законодавства.

Суддя Садовський не ставив клопотання на розгляд, підкреслюючи, що воно буде розглянуте на відповідній стадії процесу за присутності підсудної.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування