Член ЦВК каже, що "недільні збори" комуністів суд не забороняв

Понеділок, 9 вересня 2013, 13:34

У ЦВК заявляють, що суд не забороняв проводити збори громадян з проведення всеукраїнського референдуму про вступ України до Митного союзу, які відбулися в Києві в неділю.

Про це в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" заявив член ЦВК Юрій Донченко.

За його словами, питання про реєстрацію ініціативної групи, затвердженої на цьому зібранні, буде вирішено на засіданні Центральної виборчої комісії.

"Напередодні зборів у п'ятницю суд прийняв рішення: заборонити ЦВК направляти свого представника а про проведення зборів громадян суд промовчав, тому це зібрання і відбулося", - пояснив Доченко.

Він нагадав, що раніше суд заборонив КПУ проводити збори громадян з проведення референдуму про вступ України в МС, але в ЦВК надійшли заяви трьох громадян про проведення таких зборів, одним з яких був лідер КПУ Петро Симоненко.

За даним заявою суд не виносив заборони на проведення зборів, але заборонив ЦВК направляти туди свого представника.

На питання про те, чи законним було зібрання, яке відбулося 8 вересня, Донченко заявив: "А хто його забороняв? Якщо воно не заборонено, значить, дозволено".

При цьому він пояснив, що сам був присутній на цих зборах за особистою ініціативою як громадянин, а не член ЦВК.

"Я для себе зробив висновок , що повинен своїми очима все побачити, тим більше що в ЦВК я відповідаю за питання проведення референдумів. Тепер, виходячи з того, що я бачив, буду визначатися, як далі діяти", - пояснив член ЦВК.

Донченко нагадав , що згідно закону "Про всеукраїнський референдум", документи для реєстрації ініціативної групи, яка була затверджена на зборах громадян, повинні бути передані до ЦВК не пізніше, ніж через сім днів після зборів.

За його словами, на даний момент в ЦВК такі документи не надходили.

ЦВК має розглянути і перевірити ці документи протягом п'яти днів. Ініціативна група у разі її реєстрації може приступити до збору підписів на наступний день після даного рішення, і протягом 40-ка днів зібрати не менше 3 мільйонів підписів громадян України на підтримку референдуму.

При цьому не менше 100 тисяч підписів має бути зібрано в не менш 2/ 3 областей, тобто 18 -ти.

ЦВК має перевірити підписи, і ,якщо всі вимоги закону будуть виконані, подати відповідне подання президентові України для оголошення референдуму за народною ініціативою. У разі, якщо глава держави ухвалить таке рішення, ЦВК не другий день після набуття чинності указу президента повинен призначити дату референдуму.

На зауваження про те, що в Держбюджету не передбачені гроші на проведення референдуму, Доченко заявив: "Це вже питання не до ЦВК. Якщо всі процедури будуть пройдені, нехай думають народні депутати, уряд, як реалізувати волевиявлення народу".

Як відомо, у неділю Компартія організувала і провела збори з проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою про приєднання України до Митного союзу.

Раніше повідомлялося, що 6 вересня Окружний адмінсуд Києва заборонив ЦВК надсилати свого представника на збори ініціативної групи щодо проведення Компартією референдуму про вступ до ЄврАзЕС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування