За безкоштовне вклеювання фото у паспорт платять 60% українців

Середа, 2 жовтня 2013, 16:56

За надання офіційно безкоштовної адміністративної послуги із вклеювання фото у паспорт після досягнення 25- чи 45-річного віку на практиці платять дві третини українців.

Такі дані дослідження оприлюднила на прес-конференції у середу науковий співробітник Харківського інституту соціальних досліджень Марія Колоколова, повідомляє "Укрінформ".

"Дослідження виявило, що, незважаючи на те, що деякі послуги є офіційно безкоштовними, досить велика частка опитаних платила за них... Зокрема, безкоштовно вклеїли фото у паспорт лише 36% опитаних, тобто дві третини платили за те, за що вони не мають платити офіційно", - зазначила вона.

"Отримали відомості про відсутність/наявність судимості 39% безкоштовно, а 61% заплатили за те, за що не мали платити", - сказала Колоколова.

Вона зазначила, що платною адмінпослуга ставала за рахунок необов'язкових платежів - страхування, якихось додаткових інформаційних послуг, але люди довідувалися про це вже після сплати грошей у банку.

"Був випадок, коли під час проведення опитування біля органу ДМС спочатку послуга була платною, а коли працівники довідалися, що проводиться дослідження і побачили наших інтерв'юерів, ця послуга різко стала безкоштовною", - розповіла експерт.

Дослідження було проведене у липні-серпні шляхом опитування 3 тисячі респондентів у 10 обласних центрах України. Похибка становить близько 3%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News