Свобода й КПУ хочуть заборонити позафракційним депутатам об'єднуватися

Четвер, 3 жовтня 2013, 08:27

Представники фракції "Свобода" запропонували Верховній раді заборонити позафракційним депутатам об'єднуватися в депутатські групи із правами фракцій.

Відповідний законопроект був оприлюднений на сайті ВР, повідомляє Комерсант.

Автори документа - депутати Ігор Швайка й Олексій Кайда запропонували парламенту заборонити позафракційним депутатам об’єднуватися в депутатські групи, які, згідно із законом " Про регламент", прирівнюються в правах до парламентських фракцій.

"Позафракційні депутати можуть входити до складу депутатської фракції",- уточнюється в законопроекті.

При цьому в документі пропонується виключити згадування про депутатські групи із законів про регламент і про статус народного депутата.

"Позафракційні нардепи повинні визначатися й приєднуватися до однієї з наявних фракцій або ж залишатися позафракційними",— стверджують Швайка й Кайда в пояснювальній записці до документа.

Представники "Свободи" не приховують, що їх законопроект є відповідною реакцією на пропозицію регіонала Володимира Макеєнкв про те, щоб знизити необхідний для створення групи поріг до 15 осіб.

"Комуністи — ненадійні союзники Партії регіонів. "Регіонали" прагнуть мати кілька депутатських груп — але ці групи політичних бомжів, виключених із фракцій за зрадництво, будуть мати ті ж права, що й фракції, що представляють інтереси своїх виборців! Ми прагнемо зупинити цей процес!"— заявив Швайка. 

У парламентській опозиції неоднозначно сприйняли ініціативу колег.

"Пропозиція про заборону депутатських груп виглядала б логічно при пропорційній виборчій системі, але зараз у Раді є депутати, обрані в мажоритарних округах! Було б неправильно заганяти їх у фракції, тому я не зовсім розділяю такий підхід",- повідомив заступник глави фракції "Батьківщина" Сергій Сас.

За його словами, для збереження політичного балансу в парламенті достатньо діючого бар'єра при створенні груп (в 32 народних депутата).

"Ми категорично проти зниження порога до 15 людей, але підходити ло змін до закону про регламент варто акуратно, цю позицію я викладу своїм колегам",— підкреслив Сас. 

А в КПУ підтвердили, що проголосують за цей документ. "Ми однозначно підтримаємо ініціативу "Свободи" — щоб ніхто не намагався переглянути результати виборів і сформувати групи із правами фракцій — це спричинить перегляд квот у комітетах!"— заявив комуніст Спиридон Кілінкаров. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
Усі новини...