Доходи держбюджету досягли майже 30 мільярдів гривень

П'ятниця, 4 жовтня 2013, 10:04

У вересні до загального фонду держбюджету надійшла рекордна в нинішньому році сума - 29,1 мільярда гривень, що на 45% більше, ніж у вересні 2012 року.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на дані Держказначейства.

Як пише видання, це несподіваний показник, адже в останні місяці відрахування до загального фонду часто виявлялися менше у порівнянні з аналогічними місяцями 2012 року.

Винятком став липень, коли зібрали майже 24 млрд гривень (+5 млрд гривень) у зв'язку із зростанням платежів з податку на прибуток і ПДВ. У цілому за дев'ять місяців до загального фонду держбюджету надійшло 216,7 млрд гривень, що лише на 8,2 млрд гривень більше, ніж за відповідний період минулого року (+3,93%).

З річного плану відшкодування ПДВ в обсязі 59,5 млрд гривень бізнесу повернуто 42,9 млрд гривень, у тому числі в автоматичному режимі менше половини цієї суми - 18,6 млрд гривень, йдеться в матеріалі.

Як повідомляється, 3 жовтня міністр доходів і зборів Олександр Клименко не зміг назвати ні обсяг фактичних надходжень, ні планових показників.

"Ми хочемо піти від поняття "план". Це архаїзм. Як можна запланувати роботу на рік вперед?", - сказав він.

"Рекордні темпи зростання відрахувань Клименко пояснює роботою контролюючих органів щодо детінізації економіки, результатом чого стало збільшення надходжень з ПДВ та акцизного податку. "Це результат нашої роботи. На жаль, це не буває так явно видно кожен місяць", - резюмував глава міністерства.

У нинішньому році народні депутати чотири рази збільшували суму перевищення доходів НБУ над його витратами, підвищивши її з 16 млрд гривень до 22,7 млрд гривень.

Найбільший обсяг збільшення - 5,5 млрд гривень - вирішено направити на погашення заборгованості по зарплаті та електроенергії на вугледобувних підприємствах; ще 922 млн гривень - на закупівлю автомобілів швидкої допомоги.

Ймовірно, що ці кошти НБУ направив до держбюджету саме у вересні. У Нацбанку не змогли назвати суму перерахованих до скарбниці коштів.

Економічна правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News