Фюле: тиск Росії на країни "Східного партнерства" - неприйнятний

П'ятниця, 4 жовтня 2013, 13:42

Тиск Росії на країни "Східного партнерства", які прагнуть підписати угоди про асоціацію з ЄС, є неприйнятним.

Про це заявив комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле у своєму виступі на 5-му Форумі громадянського суспільства ініціативи "Східне партнерство", передає УНІАН.

Він зазначив, що партнери ЄС повинні мати можливість самі приймати рішення і встановлювати свої відносини з сусідами.

"Будь-який тиск, яким би він не був, не повинен впливати на рішення країни підписати Угоду про асоціацію", - сказав Фюле.

"Поняття про солідарність - не порожній звук для нас, ми б не хотіли, щоб хто б то не був ставав жертвою цього тиску", - зазначив Фюле.

Торкаючись ситуації в Молдові, він висловив надію, що до кінця року, а може бути і раніше, ЄС підвищить квоти на експорт молдавського вина.

Він також зазначив, що "Східне партнерство" для ЄС - це політика, яка пов'язує не тільки сусідів Євросоюзу, "а й сусідів наших сусідів".

"Ми не підтримуємо так звані "ігри", які можуть виникати і які не приведуть ні до яких позитивних результатів", - сказав єврокомісар.

Фюле у черговий раз підкреслив, що ініціативи по створенню зон вільної торгівлі з ЄС і з країнами СНД не суперечать один одному.

Останнім часом Росія чинить тиск на країни пострадянського простору, намагаючись нашкодити їхньому зближенню з ЄС. Так, російська митниця з 14 серпня посилила контроль над вантажами практично всіх українських експортерів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування