Соціологи: Опозиція переможе Януковича з перевагою у два рази

Субота, 5 жовтня 2013, 11:33

Якби президентські вибори проводилися у вересні 2013 року, гарантувати собі перемогу в другому турі зміг би тільки один опонент чинного глави держави - Віталій Кличко.

Про це свідчать дані вересневого соцопитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, пише ZN.UA.

Матеріали опитування свідчать, що вирішальну сутичку лідер УДАРу виграє у гаранта за явною перевагою - 42,7% проти 24,8%.

Теоретичний шанс на успіх має і Арсеній Яценюк: за підрахунками соціологів, у другому турі виборів-2015 глава політради "Батьківщини" випередить Януковича майже на три відсотки (31,3% проти 28,1%).

"Однак об'єктивні ( соціологічна похибка) і суб'єктивні (неминуче застосування адмінресурсу) обставини роблять подібну перевагу досить примарною", - зазначається у матеріалі ZN.UA.

Інші опоненти, за прогнозами соціологів, в "плей -офф" Віктору Януковичу поступаються.

Так, Петро Порошенко набирає близько 8% (20,9 % проти 28,5%), Юрій Луценко та Олег Тягнибок - близько 7% (відповідно, 23,1% проти 30% і 23% проти 29,7%). Шанси Юлії Тимошенко КМІС не досліджував, виходячи з того, що чинне законодавство не дозволить їй брати участь у кампанії.

За даними соціологів, пріоритети суспільства мають чітко виражений соціально - економічний характер, політична нестабільність займає 12-е місце, згортання демократії і свободи слова - 18-е, недостатня активність опозиційних сил - 20-е. При цьому 35,3% вважають неактуальною проблемою питання про звільнення Тимошенко.

Згідно з опитуванням, 70,3% вважають, що Україна рухається в невірному напрямку, причому 43,4% в цьому твердо переконані.

Разом з тим невдоволення політикою режиму домінує навіть в базових для влади регіонах: про неприйняття офіційного курсу заявили 36,1% жителів Півдня і 39,5% мешканців Сходу.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування