Центрвиборчком завалили заявками на зібрання щодо референдуму

Понеділок, 7 жовтня 2013, 10:17

У Центрвиборчком прийшло більше двох десятків повідомлень про проведення зборів громадян щодо зовнішньоекономічної інтеграції України.

Про це розповів глава Центрвиборчкому Михайло Охендовський в інтерв'ю "Комерсант-Україна", коментуючи ініціативи комуністів і "Українського вибору" Віктора Медведчука щодо проведення референдуму про приєднання до Митного союзу.

Він уточнив, що "сама Компартія подавала до ЦВК всього одне повідомлення про проведення зборів в рамках ініціювання всеукраїнського референдуму про вступ до Митного союзу - 8 вересня на стадіоні "Спартак".

"Після цього було ще одне повідомлення - вже від трьох громадян України - про збори з дещо видозміненим, але дуже схожим порядком денним. Це зібрання пройшло там же - на стадіоні "Спартак", 29 вересня. Його протокол та інші документи подані до ЦВК на минулому тижні і будуть розглянуті комісії 8 жовтня", - зазначив він.

Охендовський повідомив, що з 30 вересня до ЦВК "надійшло ще понад двох десятків повідомлень про проведення зборів громадян щодо, як у них сказано, "зовнішньоекономічної інтеграції України".

"Поки такі зібрання призначені на 6, 9 і 12 жовтня. Якщо говорити про останню дату, то про своє бажання ініціювати референдум мають намір синхронно заявити мешканці Вінниці, Житомира, Каховки, Кіровограда, Луганська, Одеси, Полтави... Тексти повідомлень у всіх випадках однотипні і підписані трьома громадянами", - розповів глава ЦВК.

"Враховуючи кількість повідомлень, а також те, що членів ЦВК всього 15, в деяких випадках доводиться доручати представляти комісію співробітникам нашого секретаріату", - заявив він.

"Природно, після початку виборчого процесу і неминучого збільшення частоти засідань комісії участь членів ЦВК у таких заходах стане взагалі неможливим - відряджати на зібрання громадян в регіонах ми зможемо виключно співробітників секретаріату", - пояснив чиновник.

При цьому Охендовський уточнив, що є проблема - "відсутність у комісії бюджетних коштів на подібні відрядження".

"Вранці у минулий четвер я підписав розпорядження про відрядження представників комісії на всі без винятку збори громадян, призначені на 6 жовтня. У казначействі були замовлені необхідні для відряджень гроші. Однак вже ввечері до ЦВК надійшло визначення суду, що забороняє нам направляти представників на збори громадян за питань зовнішньоекономічної інтеграції в період з 3 по 9 жовтня", - зазначив він.

"Довелося розпорядження про відрядження скасовувати... А перешкод для участі наших представників у зборах, призначених на 12 жовтня, на даний момент немає. До них ми готуємося", - підсумував голова ЦВК.

8 вересня КПУ, попри заборону Окружного адмінсуду Києва, на стадіоні "Спартак" у столиці провела збори громадян для організації референдуму про вступ до МС.

На ньому затвердили персональний склад ініціативної групи в кількості 9892 чоловік, якій було доручено зібрати підписи за проведення референдуму.

Але ЦВК відмовився зареєструвати цю ініціативну групу.

20 вересня комуністи заявили, що мають намір провести нові збори для організації проведення референдуму щодо вступу України до Митного союзу.

26 вересня Окружний адмінсуд Києва знову заборонив Центрвиборчкому направляти свого представника на збори громадян щодо референдуму про вступ України до Митного союзу.

Однак 29 вересня комуністи знову провели збори щодо референдуму без представників ЦВК.

2 жовтня Окружний адмінсуд знову заборонив ЦВК направляти свого представника на збори, які заплановані на 6 і 9 жовтня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування